Jeden pár vlaků o víkendech. Z Budějovic začnou jezdit přímé vlaky na Lipno

RegioPanter na trati Rybník - Lipno (testy říjen 2020). Autor: Jan Chaloupka/České dráhyRegioPanter na trati Rybník - Lipno (testy říjen 2020). Autor: Jan Chaloupka/České dráhy

Elektrické jednotky by na trati 195 Rybník - Lipno nahradily starou elektrickou lokomotivu řady 210 s vozy řad BDs a patrovými Bdmteeo.

Jihočeši a návštěvníci kraje se v neděli 9. června dočkají přímého železničního spojení z Českých Budějovic na Lipno a zpět. Vyplývá to z elektronického jízdního řádu IDOS. Spojení má zajišťovat jednotka RegioPanter, která se na Lipence (Rybník – Lipno) v minulých letech testovala.

Zpočátku půjde jen o jeden pár vlaků denně o víkendech a svátcích. Z Budějovic vlak vyrazí na trasu dlouhou 72 kilometrů v 9:04, ve stanici Lipno nad Vltavou bude v 10:51. Na zpáteční cestu se vydá v 11:10, do Budějovic dorazí ve 12:55.

Omezení na víkendy a jeden pár denně je dáno dle informací deníku Zdopravy.cz zatím nedostatečným počtem RegioPanterů v jižních Čechách. České dráhy jich mají k dispozici 14, dodávku dalších pěti očekávají dle dřívějších informací – a na základě nové smlouvy s krajem – v létě.

Tím by mělo nastat zajištění veškerého provozu „pod dráty“ v jižních Čechách (vyjma Bechyňky) moderními vlaky. Dodatečná pětice RegioPanterů má obsluhovat tratě České Budějovice – Horní Dvořiště a právě Rybník – Lipno. Kraj mimo jiné počítá i s přímou linkou Jindřichův Hradec – Lipno, kterou nejspíš spustí v prosinci.

Elektrické jednotky by na trati 195 Rybník – Lipno nahradily starou elektrickou lokomotivu řady 210 s vozy řad BDs a patrovými Bdmteeo.

Tagy České dráhy Jihočeský kraj přímé spojení České Budějovice - Lipno RegioPanter trať Rybník - Lipno
53 komentářů