Dovozů ojetin ubývá, ceny na sekundárním trhu s auty klesají. Nejprodávanější model meziročně zdražil

Areál AAA Auto, Praha Dolní Chabry. Pramen: Aures HoldingsAreál AAA Auto, Praha Dolní Chabry. Pramen: Aures Holdings

Průměrné stáří dovezených aut dosáhlo 10,4 roku.

Do Česka se letos vozí méně ojetých aut ze zahraničí než loni. Za první čtyři měsíce dorazilo do Česka 47 144 aut, což je meziroční pokles o 9,2 %. Vyplývá to ze statistik Svazu dovozců aut.

Pokles v dubnu výrazně zpomalil, dubnová a březnová čísla ale v meziročním srovnání je vždy složitější porovnávat kvůli velikonočním svátkům. Průměrné stáří dovezených aut je letos 10,4 roku, přičemž podíl vozidel starších 10 let činí 48,91 %, z toho starších 15 let je 22,76 %.

K poklesu dochází i na trhu s ojetými auty. „Dynamika masivního oživení sekundárního trhu se však začíná zadrhávat – meziměsíčně už počet v inzerci nabízených aut poklesl, stejně jako nabídkové ceny,“ uvedla společnost AAA Auto v analýze trhu za duben.

Toyota se stala poprvé dvojkou českého trhu s novými auty

Nabídkové ceny na celém sekundárním trhu podle studie druhý měsíc po sobě klesají, medián je nyní 200 tisíc korun. V meziročním srovnání je však nabídka vozů stále výrazně širší (+22 %), auta mají na tachometru průměrně stále stejně kilometrů (158 vs 160 tisíc), Totožné zůstává také stáří 11,1 roku.

Největší pokles cen zaznamenává AAA Auto u elektromobilů. Například Škoda Enyaq spadla o 33 procent na 1,029 milionu korun, Tesla Model 3 o 22 % na 739 tisíc Kč, BMW i3 o 20 % na 499 tisíc korun. Klesají ceny hybridů. Jedním z mála modelů, který nezlevnil, je Škoda Octavia (+3,4 %). „Meziměsíčně pozorujeme pokles ve všech sledovaných kategoriích. Dieselů a benzinů ubylo o necelá dvě procenta, nabídka hybridů poklesla o necelých deset procent, elektromobilů dokonce o 12 %,“ vypočítává Petr Vaněček, co-CEO (společný generální ředitel) AURES Holdings, provozovatele AAA AUTO a Mototechny.

Tagy AAA Auto Aures Holdings dovoz ojetých vozidel
30 komentářů