Hasiči opět počítají s pronájmem dvou vrtulníků, další chtějí koupit

Pronajatý vrtulník Blackhawk zasahující u lesního požáru na Písecku. Zdroj: Hasičský záchranný sbor ČRPronajatý vrtulník Blackhawk zasahující u lesního požáru na Písecku. Zdroj: Hasičský záchranný sbor ČR

Představa hasičů směřuje k celkovému počtu tří vlastních vrtulníků financovaných EU.

I na letošní léto si stejně jako na to loňské chtějí hasiči pronajmout dva vrtulníky Black Hawk. V minulém roce se osvědčily v šesti případech. Na bilanční tiskové konferenci to řekl generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček.

Další vrtulníky by si hasiči rádi pořídili do svého vlastnictví. Od Evropské unie prý získali finanční prostředky na nákup jednoho těžkého vrtulníku.

Z prezentace, která byla v průběhu bilanční tiskové konference k dispozici, pro upřesnění vyplývá, že získaný grant v hodnotě více jak 36 milionů euro, tedy v přepočtu necelých 900 milionů korun, se má týkat akvizice vrtulníku středně těžké kategorie s kapacitou nádrže na vodu o objemu minimálně tři tisíce litrů. Grant by pokryl 100 % nákladů. Pořízení řeší hasiči s Leteckou službou Policie ČR.

Představa a žádost Hasičského záchranného sboru ČR směřuje podle Vlčka k celkovému počtu až tří vrtulníků, které by EU financovala.

Financování z grantů Evropské komise již pokrývalo loňský pronájem dvou vrtulníků  Black Hawk, a to u obou ze 75 %. Jejich poskytovatel, slovenská Heli Company, vzešla z výběrového řízení. Zakázka byla rozdělena na dvě části, jednu zajistil vrtulník přes ministerstvo zemědělství, druhou vrtulník přes ministerstvo životního prostředí. Obě ministerstva mají v působnosti lesy, na jejichž případné hašení byly vrtulníky Black Hawk primárně určeny.

Pronajatý vrtulník Blackhawk zasahující u lesního požáru na Písecku.
Zdroj: Hasičský záchranný sbor ČRPronajatý vrtulník Blackhawk zasahující u lesního požáru na Písecku.
Zdroj: Hasičský záchranný sbor ČRPronajatý vrtulník Blackhawk zasahující u lesního požáru na Písecku.
Zdroj: Hasičský záchranný sbor ČR

Doplnění techniky s výrazně většími hasebními schopnostmi

„Hašení lesních požárů standardně zajišťují vrtulníky Letecké služby Policie ČR. Cílem zakázky je pro období s nejvyšším rizikem požárů doplnit existující hasební kapacitu další leteckou technikou s výrazně většími hasebními schopnostmi, než tomu bylo dosud,“ uvedl zkraje loňského léta ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Povinností zhotovitele bylo v minulém roce zajistit letecké hašení lesních požárů leteckou technikou kdekoli na území České republiky do 90 minut od vznesení požadavku. Vrtulník pod palcem ministerstva zemědělství měl základnu na letišti v Přerově. Šlo o stroj s registrací OM-BHK. Vrtulník sloužící ministerstvu životního prostředí startoval z Mělníku. Zde se jednalo o registraci OM-BHB.

V minulosti zajišťovaly leteckou hasičskou službu nad rámec Letecké služby PČR soukromí letečtí provozovatelé s nasazením hasebních letounů typu Antonov An-2. Minimální požadavek na objem nesené vody byl 800 litrů. Požadavek na zvýšení minimálního objemu nesené vody na tři tisíce litrů vzešel ze zkušeností nejen při požáru v Národním parku České Švýcarsko, ale především z hašení požárů v zahraničí.

Tagy Black Hawk hasiči Hasičský záchranný sbor vrtulníky
72 komentářů