Konec stávek v Air France? Nový šéf se dohodl s odboráři, mzdy navýší zpětně

Letadla skupiny Air France - KLM. Foto: www.airfranceklmgroup.comLetadla skupiny Air France - KLM. Foto: www.airfranceklmgroup.com

Po mnoha měsících marného vyjednávání a řadě stávek se situace mezi odboráři a vedením společnosti AirFrance-KLM uklidnila. Obě strany dnes

Po mnoha měsících marného vyjednávání a řadě stávek se situace mezi odboráři a vedením společnosti AirFrance-KLM uklidnila. Obě strany dnes podepsaly kolektivní smlouvu. Provoz firmy by tak neměly alespoň několik měsíců narušovat stávky, jako tomu bylo celý letošní rok.

Dohodu oznámila aerolinka v tiskové zprávě.  Podle ní stoupnou platy zpětně k 1. lednu 2018 o dvě procenta, další dvě procenta dostanou zaměstnanci přidáno v lednu příštího roku. Ještě na jaře chtěli zaměstnanci přidat šest procent.

Jde o první úspěch Benjamina Smitha, který do horkého křesla šéfa aerolinky usedl letos v srpnu. Stal se prvním cizincem v historii, který vede francouzského národního dopravce. Jeho předchůdce Jean-Marc Janaillac skončil kvůli tomu, že odmítal přistoupit na požadavky odborářů. Odboráři nejprve uvedli, že cizince ve vedení aerolinky nechtějí.

Je to dohoda, která zajišťuje aerolinkám možnost posunout se dál. Zajistí další úspěch pro naše značky,“ komentoval Smith.

Teoreticky by Air France měla mít klidný rok: podle tiskové zprávy další vyjednávání o mzdách nastanou až v říjnu příštího roku. Firma nedávno uvedla, že jen letos ji stávky stály 300 milionů eur.

Tagy Air France - KLM Benjamin Smith stávky v Air France
3 komentáře