Air France poprvé nepovede Francouz, odboráři cizince nechtějí

Letadla skupiny Air France - KLM. Foto: www.airfranceklmgroup.comLetadla skupiny Air France - KLM. Foto: www.airfranceklmgroup.com

Leteckou skupinu Air France – KLM poprvé povede manažer jiné národnosti, než francouzské. Vedení skupiny se ujme dosavadní prezident a

Leteckou skupinu Air France – KLM poprvé povede manažer jiné národnosti, než francouzské. Vedení skupiny se ujme dosavadní prezident a provozní ředitel Air Canada Benjamin Smith.

Příchod kanadského manažera ale zřejmě neuklidní velké spory mezi vedením firmy a piloty, kvůli kterým rezignoval předchozí šéf Jean-Marc Janaillac.

Nástup nového manažera oznámily Air France – KLM v tiskové zprávě.
Od května jsou aerolinky bez svého šéfa, Janaillac rezignoval kvůli tomu, že odmítal přistoupit na požadavky odborářů. Ti prostávkovali letos už více než dva týdny a výrazně tím zhoršují hospodářské výsledky zejména Air France. I kvůli tomu počet cestujících dopravci roste pomaleji, než je evropský průměr.

Smith začal svoji kariéru v letectví v roce 1990 v Air Ontario, od roku 2002 pracuje v Air Canada. Na starosti měl například restrukturalizaci firmy nebo založení nízkonákladové dcery Air Canada Rouge.

Nový šéf Air France - KLM Benjamin Smith. Foto: Air France - KLM
Nový šéf Air France – KLM Benjamin Smith. Foto: Air France – KLM

Odboráři už podle agentury Bloomberg uvedli, že je stále velké riziko stávek, pokud nebude chtít nový šéf firmy přistoupit na jejich požadavky. . Už před oznámením jeho jmenování oznámili, že jmenování zahraničního manažera je nemyslitelné.

Smith má naopak podporu francouzské vlády, ta je se 14 % největším akcionářem Air France. Pro Smithe může mluvit i fakt, že patřil k hlavním vyjednávačům s odboráři v Air Canada.

Tagy Air France - KLM
4 komentáře