Kriváň a Končistá. V Tatrách poprvé vyjíždějí modernizované „električky“

Jednotka 425.95 pro TEŽ po modernizaci. Foto: ZSSKJednotka 425.95 pro TEŽ po modernizaci. Foto: ZSSK

ZSSK pokračuje v tradici pojmenování jednotek po tatranských vrcholech.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) nasadí o víkendu do provozu v síti Tatranských elektrických železnic (TEŽ) první dvě modernizované jednotky řady 425.95 Cestujícím přinesou větší komfort.

Jednotky této řady jezdí v Tatrách od roku 2000. Jezdí na tratích Poprad-Tatry – Starý Smokovec – Štrbské Pleso a Starý Smokovec – Tatranská Lomnica. Modernizace celkem patnácti jednotek vyjde na 31,5 milionu eur, zbývajících třináct se v Tatrách objeví do konce roku.

Tříčlankové jednotky vyrobilo sdružení firem ŽOS Vrútky, Stadler a Adtranz. Jsou postavené na základě konstrukce jednotek Stadler GTW. Ve Vrútkách probíhala i modernizace. Během ní došlo k instalaci klimatizace, rolet, zásuvek pro dobíjení elektroniky i USB portů. Také byla vyměněna skla. Součástí projektu modernizace je i výměna řídícího systému a trakční části. V interiéru je nový informační systém a automat na počítání cestujících, nové jsou označovače jízdenek i obložení stěn a police pro zavazadla.

ZSSK pokračuje v pojmenovávání vlaků v Tatrách po místních vrcholech, první dvě mají jména Kriváň a Končistá. Další jednotky budou mít názvy Ostrá, Veľké Solisko, Široká veža, Gerlach a Svišťový štít. Zbývají názvy vybere veřejnost v hlasování.

Jednotka 425.95 pro TEŽ po modernizaci. Foto: ZSSKJednotky 425.95 pro TEŽ po modernizaci. Foto: ZSSKJednotka 425 po modernizaci. Foto: Matúš Makbedrik Vavrek / ZSSKJednotka 425 po modernizaci. Foto: Matúš Makbedrik Vavrek / ZSSKJednotka 425 po modernizaci. Foto: Matúš Makbedrik Vavrek / ZSSKJednotka 425 po modernizaci. Foto: Matúš Makbedrik Vavrek / ZSSKJednotka 425 po modernizaci. Foto: Matúš Makbedrik Vavrek / ZSSKElektrická jednotka 425.95. Foto: Diaserie / Wikimedia Commons
Tagy 425.95 Tatranské elektrické železnice Tatranské elektrické železnice (TEŽ) TEŽ Železničná spoločnosť Slovensko ŽOS Vrútky ZSSK
30 komentářů