Přehledně: Vlakem neomezeně i za 68 korun na den. Dopravci po Evropě přichystali na léto speciální jízdenky

Letní vlak ve Slovenském ráji. Foto: ZSSKLetní vlak ve Slovenském ráji. Foto: ZSSK

Speciální časové síťové jízdenky nabízí řada dopravců jen o prázdninách.

Období prázdnin přináší čím dál širší nabídku evropských železničních dopravců v podobě  jízdenek pro neomezené cestování v určeném časovém období.  Pokud se letos chystáte na dovolenou po Evropě, může vám proto přijít vhod následující přehled. Přes léto platí nadále i síťové jízdenky typu InterRail či síťové doklady pro jednu zemi typu Swiss Travel Pass (pro Švýcarsko). V řadě zemí je ale pouze přes léto výhodnější si pořídit jiný doklad. Přinášíme přehled jízdenek, které vám cestování vlakem po jednotlivých zemích výrazně zlevní. Pokud jsme na nějaké zapomněli, budeme rádi, když nám dáte vědět.

Česko

I přes výrazné zdražení Jízdenky na léto Českých drah a snížení rozsahu sítě, na které je možné ji využít, je Jízdenka na léto jedním z nejlepších produktů pro neomezené cestování na železnici po určitou dobu. Základní cena sedmidenní jízdenky je 1 390 korun (loni byla 890 korun) a čtrnáctidenní jízdenky 1 990 korun (loni byla 1 290 korun). České dráhy zvýšení cen odůvodňují inflací. Náklady na jeden den neomezeného cestování činí u týdenní jízdenky 199 korun a u čtrnáctidenní 142 korun.

Alternativou pro využití u všech dopravců (s výjimkou komerčních spojů Leo Express je týdenní jízdenka OneTicket. Sedmidenní vyjde na 1915 Kč a můžete s ní v klidu doslova po celé síti. V nabídce jsou i denní nebo měsíční jízdenky.

Slovensko

V přepočtu na den velmi výhodný produkt. Železničná spoločnosť Slovensko si 31 dní si nacenila na 79 eur, tedy 2105 korun. Cestující do 26 nebo nad 60 let zaplatí za měsíc neomezeného cestování 29 euro. Týden pro cestující ve věku 27-59 let  vyjde na 29 euro. Kompletní nabídka je zde.

Německo

I v létě platí letos zavedená Deutschland-Ticket za 49 eur na měsíc. Platí ve veškeré městské a regionální dopravě, neplatí v dálkových vlacích. Jízdenka je nabízena jako předplatné.

Rakousko

Rakousko nabízí přes léto velni levné cestování lidem do 26 let. https://www.oebb.at/de/tickets-kundenkarten/freizeit-urlaub/sommerticket. Jízdenka na měsíc vyjde na 39 eur pro mladší 20 let, mladší 26 let platí 59 eur na měsíc.

Polsko

Jeden z největších dopravců v zemi, společnost Polregio, letos přišel s jízdenkou na neomezené cestování za 109 zlotých (zhruba 583 korun) na týden. . Prodává se ve dvou verzích až do 3. září. Za 109 zlotých platí pouze v regionálních vlacích Polregio a za 129 zlotých platí kromě vlaků Polrego ještě u dopravců Koleje Wielkopolskie, Arriva a Łódzka Kolej Aglomeracyjna (kromě kategorie ŁKA Sprinter).

Švédsko

Státní dopravce SJ přišel s letní jízdenkou SJ Tågluffarkort. V porovnání s jinými paušálními  jízdenkami na léto je poměrně drahá. Nejkratší desetidenní verze stojí 2990 švédských korun (zhruba šest tisíc českých korun). Nabízí ale možnost neomezeného cestování i nočními vlaky včetně lehátka zdarma. Platí i na mezinárodních vlacích do Kodaně a Osla, musí jít ale jen o vlaky dopravce SJ. Studenti a senioři mají jízdenku levnější.

Belgie

Belgické státní dráhy SNCB letos přišly s jízdenkou na měsíc neomezeného cestování za 59 eur. Neplatí ale na všechny vlaky, vyrazit je možné až od 9 hodin ráno v pracovní dny na spoje mimo špičku. O víkendu je možné jezdit kdykoliv. Mladí lidé do 26 let mohou využít velmi levnou jízdenku za 19 eur na týden nebo 31 eur na měsíc.

Finsko

Finské státní dráhy nabízí jízdenku Lomalippu ve verzi na 5, 7, 9, 14 nebo 30 dní v kuse. Podmínkou je využití mobilní aplikace. V dálkových vlacích (Intercity a Pendolino) si můžete zdarma rezervovat místo ve třídě „Eko“. Do jednotlivých vlaků je možné za mírný příplatek zarezervovat i místenku v „Extra“ třídě.  Platí i na noční vlaky, automaticky s místem na sezení. Pokud je volné lůžko či lehátko, platí i v ubytovacích vozech za poplatek 45 eur.  Lomalippu stojí 119 eur na 5 dní, 139 eur na 7 dní, 159 eur na 9 dní, 209 eur na 14 dní a 349 eur na 30 dní. Děti, studenti a senioři mají slevu 20 až 50 %.

Dánsko

I když patří Dánsko mezi nejdražší země v Evropě, neomezená jízdenka  Rejsepas je velmi levná. Kromě vlaků platí i v městské hromadné dopravě. Dánské státní dráhy současně omezily počet prodaných jízdenek na celkem 75 tisíc. Týdenní jízdenka vyjde pro dospělého na 399 dánských korun, tedy lehce přes 1200 českých korun. https://www.dsb.dk/rejsepas/

Tagy České dráhy cestování vlakem DSB ÖBB Polregio sj SNCB VR Železničná spoločnosť Slovensko ZSSK
59 komentářů