Škoda podepsala ve Vilniusu smlouvu na dodávku 91 trolejbusů za 1,3 miliardy

Trolejbus Škoda 32Tr pro Vilnius, vizualizace. Pramen: Škoda GroupTrolejbus Škoda 32Tr pro Vilnius, vizualizace. Pramen: Škoda Group

Součástí zakázky je i dodávka náhradních dílů po dobu prvních pěti let provozu.

Škoda Group dnes podpisem smlouvy završila snažení o trolejbusovou zakázku ve Vilniusu. Do litevského hlavního města dodá český výrobce 91 trolejbusů 32Tr v celkové hodnotě 1,3 miliardy korun. Dodávka trolejbusů s karosérií od SOR bude probíhat v letech 2024 a 2025.

Součástí zakázky je i dodávka náhradních dílů po dobu prvních pěti let provozu. O vítězství Škody v tendru informoval deník Zdopravy.cz už v dubnu, dnes byly zveřejněny některé detaily. Konkurentem v tendru byl Solaris.

Dvanáctimetrová vozidla budou opatřena trakční baterií, na kterou ujedou podle Škody mimo troleje nejméně 20 kilometrů. Dobíjení bude možné při jízdě z trakčního vedení či při stání v depu. Trolejbusy budou vybaveny klimatizací, wi-fi nebo kamerovým systémem vně i uvnitř.

Trolejbusy značky Škoda mají v litevské metropoli dlouhou tradici. Od 60. let minulého století zde bylo v provozu několik set vozidel, převážně typu Škoda 9Tr a Škoda 14Tr. Od roku 2018 je ve Vilniusu v provozu 41 trolejbusů s trakční výzbrojí Škoda a karosérií Solaris.

„Jsem pyšný na to, že jsme opět potvrdili svou pozici předního výrobce trolejbusů v Evropě,“ uvedl Petr Novotný, President Components & Bus Mobility ve Škoda Group. Dodal, že v Litvě jsou v provozu i dvoupodlažní elektrické jednotky od Škody a o další vlakové tendry má Škoda zájem.

„Trolejbusy s trakčními bateriemi a dynamickým dobíjením z trakčního vedení představují vysoce účinnou technologii s obrovským ekonomickým i ekologickým potenciálem. Další výraznou výhodou je, že tato vozidla nevyžadují výstavbu další infrastruktury pro nabíjení tak, jako je tomu v případě elektrobusů,“ sdělil ředitel vilniuského dopravního podniku VVT Darius Aleknavičius.

Tagy Litva Škoda Group SOR Libchavy Vilnius VVT
14 komentářů