Škoda vyhrála zakázku na dodávku 91 trolejbusů pro Vilnius, karoserie bude od SOR Libchavy

Trolejbus Škoda 32Tr ve vozovně DPMP. Foto: Dopravní podnik města Pardubic.Trolejbus Škoda 32Tr ve vozovně DPMP. Foto: Dopravní podnik města Pardubic.

Vilnius letos plánuje vypsat ještě další velkou soutěž na nové trolejbusy.

Skupina Škoda Group uspěla v soutěži na dodávku 91 parciálních trolejbusů pro dopravní podnik Vilniaus vieasis transportas (VVT) v hlavním městě Litvy Vilniusu. V tendru porazila Solaris.

O vítězství informoval dopravce v tiskové zprávě na svých stránkách. Půjde o trolejbusy 32Tr. Z velké části má být nákup financován z evropské dotace a půjčky Evropské banky pro obnovu a rozvoj. Dopravce chystá ještě letos soutěž na 68 dalších trolejbusů. Vítězná cena nebyla zveřejněna, naposledy Škoda vyhrála s tímto typem soutěž v Brně na 40 trolejbusů za 470 milionů korun. Lze tak odhadovat, že hodnota kontraktu přesahuje miliardu korun. O vítězství nerozhodla jen cena, ale také náklady na životní cyklus trolejbusů, spotřeba či náklady na provoz.

Vilnius se chystá s novými vozidly obnovit stávající vozový park (252 trolejbusů) a zároveň ho rozšířit o další nová vozidla. Škoda ve Vilniusu už v minulosti uspěla, v roce 2018 vyhrála soutěž na dodávku 41 trolejbusů s karoserií Solaris.

Trolejbusy mají zvládnout mimo troleje až 20 kilometrů na baterie. Budou vybaveny USB zásuvkami a wifi a zařízeny pro přepravu jednoho jízdního kola v každém vozidle.

Tagy Škoda 32Tr Škoda Group SOR Libchavy Vilniaus vieasis transportas (VVT) Vilnius
49 komentářů