Praha zlevnila noční parkování v P+R parkovištích, základní cena platí nově 24 hodin

Monitorovací vozidlo pro Prahu. Foto: TSK PrahaMonitorovací vozidlo pro Prahu. Foto: TSK Praha

Od 1. listopadu se mění firma, která hlídá placení parkovného.

Odstavení auta přes noc na P+R parkovištích přes noc je levnější než dosud. Praha potichu od srpna změnila ceník P+R parkovišť a parkovacích domů, který stání zlevnil o polovinu.

Například v případě parkovacího domu na Černém Mostě platila po otevření cena 50 Kč přes den a 100 Kč za noc. Nově platí cena 50 Kč na 24 hodin.

Změnu oznámila Technická správa komunikací v tiskové zprávě k novinkám v parkování. „Od srpna 2022 je provoz většiny P+R v režimu 24/7 a nabízí novou cenovou politiku. Vychází tím vstříc poptávce – nový tarif přináší levnější a jednodušší parkování zaměstnanců na nočních směnách a motivuje víkendové návštěvníky Prahy k parkování mimo centrum. Nově platí pouze základní denní sazbu,“ uvedla TSK v tiskové zprávě.

Hlavní město představilo novinky v parkování v souvislosti s výměnou firmy, která kontroluje dodržování pravidel v zónách placeného stání. Místo Eltoda budou monitorovat zóny placeného stání auta společnosti Iterait, k výměně dojde 1. listopadu. Vozidla budou nově sledovat i závady na komunikacích, jako jsou výmoly nebo závady na dopravním značení. To výrazně zrychlí a zkvalitní identifikaci vad i proces jejich nápravy. Město za čtyři roky služeb Iterait zaplatí 199 milionů korun, výrazně méně než byl odhad.

Součástí změn je i nový informační portál pro parkování, který nahradí stránky parkujvklidu.cz

Více možností placení

TSK také postupně přebírá městská parkoviště a sjednocuje jejich technologické vybavení a vizuální podobu. Nové pokladny umožní současně i platbu parkovného online.

„Nové webové stránky pro parkování umožní uživatelům v moderní grafice ovládat svůj parkovací účet rezidenta a abonenta, lidé zde najdou možnosti platby za krátkodobé parkování v zónách placeného stání a také na dalších parkovištích P+R či komerčních parkovištích ve správě TSK. Principem nového webu je navést návštěvníky na nejjednodušší způsob platby a rezidentům umožnit snadnější ovládání svého parkovacího účtu. Standardem je již také možnost přihlášení přes bankovní identitu, což zjednodušuje podávání žádostí o parkovací oprávnění,“ upřesnil Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy.

Parkovací účet je současně implementován na Portál Pražana a dlouhodobé parkovací oprávnění lze zaplatit bankovní kartou. Při ní je parkovací oprávnění aktivní okamžitě.

Hlavní město rozšiřuje také možnost plateb za parkovné. V příští týdnu bude zavedena sekce Parkování v aplikaci PID Lítačka, která umožní platbu v zónách placeného stání. TSK dále otevírá trh s distribucí platby za parkování v komerčních aplikacích. Nově zavádí otevřený proces pro připojení aplikací třetích stran. Umožňuje distribuci parkovného za odměnu 4 %, která pokrývá transakční náklady a náklady s provozem aplikací.

Platba parkovného pro návštěvníky je (mimo parkovací automaty, kterých TSK spravuje 1 200) možná on-line přes webový parkovací automat a zároveň v podporovaných aplikacích CityMove, Mapy.cz, MojePraha a MPLA.IO. Nově také TSK připravuje rozšíření o aplikaci EasyPark – lídra evropských aplikací pro platbu parkovného. Tím výrazně zjednoduší platbu pro zahraniční návštěvníky Prahy. TSK je také připravena na přímou integraci plateb za parkování přímo do infotainmentu automobilů.

Tagy Iterait P+R parkování v Praze praha TSK Zóny placeného stání Praha
2 komentáře