United pokračují v investování do létajících taxi, plánují nakoupit až 500 strojů

Létající taxi od Eve Air Mobility. Foto: United AirlinesLétající taxi od Eve Air Mobility. Foto: United Airlines

Po složení záloh na 100 strojů u Archer Aviation vložily United 15 milionů dolarů do společnosti Eve Air Mobility.

Americká letecká společnost United Airlines investuje 15 milionů dolarů do společnosti Eve Air Mobility, u které si také objednala 200 létajících taxi s opcí na dalších 200.

První dodávky nových čtyřmístných strojů očekává dopravce již v roce 2026. Jde o další významnou investici United do segmentu létajících taxi, neboli eVTOL (elektrické vozidlo s kolmým startem a přistáním), které cílí na revoluci v dojíždění ve městech po celém světě.

„United Airlines se znovu zapisují do historie tím, že se stali první velkou leteckou společností, která veřejně investovala do dvou společností eVTOL. Dohoda s Eve zdůrazňuje naši důvěru v trh městské letecké mobility a slouží jako další důležité měřítko k našemu cíli nulových emisí uhlíku do roku 2050 – bez použití tradičních kompenzací. Společně věříme, že náš přístup k čisté energii způsobí revoluci v letecké dopravě, jak ji známe, a poslouží leteckému průmyslu v posunu směrem k udržitelné budoucnosti,“ uvedl za United Airlines Ventures Michael Leskinen.

Investice do Eve mohla podle United umožnit kromě důvěry v trh městské letecké mobility také v důvěra v zakladatele výrobce, kterým je samotný Embraer s „prokazatelnými výsledky při stavbě a certifikaci letadel v 53 leté historii společnosti“.

Letadla eVTOL jsou navržena tak, aby pomocí elektromotorů zajišťovala lety s nulovými emisemi a používala se jako „airtaxi“ v městských aglomeracích. Model Eve Air Mobility využívá pevná konvenční křídla, rotory a tlačné klapky. S doletem 100 kilometrů má stroj potenciál nabídnout nejen udržitelné dojíždění, ale také 90 procentní snížení hluku oproti dnešním konvenčním letadlům.

Již minulý měsíc United složily zálohu 10 milionů dolarů na 100 létajících taxíků další kalifornské společnosti, konkrétně Archer Aviation. Platba umožnila výrobci pokročit ve vývoji letadla, které nedávno prošlo fází předběžného přezkoumání návrhu.

Tagy Eve Air Mobility eVTOL united airlines
10 komentářů