Dopady jízdenky za 9 eur na měsíc. Dopravce zakázal přepravu kol, aby se lidé vešli do vlaku

Cestující s jízdními koly. Foto: MetronomCestující s jízdními koly. Foto: Metronom

Podle dopravce není už nyní cestování s koly bezpečné kvůli přeplněným vlakům.

Kombinace vysoké poptávky po jízdě vlakem kvůli levné jízdence za 9 eur na měsíc a výlukových prací přinutila německého dopravce Metronom k nezvyklému kroku. Nově ve vybrané časy zakazuje přepravu jízdních kol, aby se lidé vešli do vlaků.

Soukromý dopravce ohlásil omezení na svých stránkách. Vysvětluje to i zkušenostmi z prvních dnů provozu ultralevné jízdenky. Omezení začíná platit od dnešních 15:00 a bude platit až do odvolání celý víkend.

„Předpokládáme, že zejména o víkendech budou vlaky nadále velmi vytížené,“ uvedla mluvčí Miriam Fehsenfeld. Omezení se týká spojů RE2 Göttingen – Hannover – Uelzen a linky RE4/RB41 mezi Brémami a Hamburkem.

Zcela zakázána bude přeprava jízdních kol na lince RE3/RB31 Hamburg – Uelzen kvůli stavebním pracím na trati. Část vlaků je totiž nahrazena autobusovou dopravou.

Dopravce musel neplánovaně omezit přepravu kol už během minulého víkendu, kdy během svatodušních svátků kolabovala německá železnice kvůli vysoké poptávce po cestování na více místech. Nyní je už jasné nařízení. „Pokud stojíme před volbou, zda s sebou vzít lidi, nebo kola, pak jsou na prvním místě lidé,“ dodala mluvčí. Podle ní je nyní přeprava kol i nebezpečná.

Dopravní svaz Verkehrsverbund Berlin – Brandenburg (VBB) vyzval cestující, aby tento a další víkend raději vůbec nejezdili vlakem z Berlína k Baltskému moři. Důvodem jsou omezení na trati i očekávaná silná poptávka po cestování.

Tagy jízdenka za 9 eur Metronom Německo
104 komentářů