9 eur za neomezené cestování na měsíc. V Německu začal prodej speciální jízdenky, je dostupná i Čechům

RegionalExpress do Norimberka. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czRegionalExpress do Norimberka. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Levné cestování je zatím k dispozici na měsíce červen, červenec a srpen.

V Německu začal u prvních dopravních podniků prodej nově zavedené jízdenky, která umožní neomezené cestování většinou veřejné dopravy po celé zemi za symbolických 9 eur na měsíc (222 korun). Jízdenkou chce vláda ulevit občanům od vysokých nákladů za energii.

Většina dopravních svazů a podniků zatím čeká na finální schválení jízdenky v Bundestagu, první ale již začaly s prodejem. Jde například o dopravní podnik ve Stuttgartu SSB. Jízdenku lze koupit i z Česka online. Půjde koupit i na místě v Německu.

Jízdenka za 9 eur bude platit vždy jeden kalendářní měsíc, zatím je nabídka na červen, červenec a srpen. Kdo si koupí jízdenku třeba až 15. června, bude mu platit do konce měsíce, nikoliv 30 dnů. Jízdenka bude platit kompletně v městské hromadné dopravě a v regionálních vlacích (kategorie Regionalbahn, Regionalexpress a InterRegioExpress). Neplaté ale zatím v dálkových vlacích. Mluví se ale o jejich zapojení do celého systému.

Infografika k jízdence za 9 euro. Foto: BMWI.de

Infografika k jízdence za 9 euro. Foto: BMWI.de

Děti do 6 let cestují nadále zdarma, starší si musejí pořídit rovněž stejnou jízdenku. Jízdenka není přenosná, je na jméno.  Nelze ji stornovat. Přeprava kola není automaticky zdarma, každý dopravce a dopravní svaz má různé podmínky. Jízdenka otevírá neomezené možnosti cestování i pro české cestující včetně využití MHD.

Jde o součást balíčku vládní pomoci občanům a firmám s rostoucími cenami energií. Levné cestování bude stát rozpočet 2,5 miliardy eur navíc. „S ohledem na prudký nárůst cen energií chceme ulevit občanům veřejnosti výrazně levnější jízdenkou na veřejnou dopravu a dlouhodobě přispět k úspoře energií využíváním hromadné dopravy,“ uvedl spolkový ministr pro digitální záležitosti a dopravu Volker Wissing.

Plán na levné cestování čelí i kritice: existují obavy, že dojde k výraznému přeplnění veřejné dopravy a to vyžene pravidelné cestující.

Tagy jízdenka za 9 eur Německo podpora veřejné dopravy
101 komentářů