Zdanění pohonných hmot zůstane stejné. Vláda zrušila silniční daň a povinnost přidávat biosložku

Čerpací stanice. Ilustrační foto: Zdopravy.cz / Jan SůraČerpací stanice. Ilustrační foto: Zdopravy.cz / Jan Sůra

Zrušení dvou povinností přinese jen kosmetické zlevnění.

Ceny pohonných hmot nebudou zásadně klesat. Vláda dnes schválila první opatření, které má snížit vlivy rostoucích cen nafty a benzínu.  Jde ale spíše o kosmetickou změnu: skončí povinnost přimíchávání biosložky do pohonných hmot a silniční daň. Dodavatelé pohonných hmot musejí nyní přimíchávat povinně alespoň 4,1 procenta biosložky do benzinu a šest procent do nafty. I zrušení této povinnosti ale nepřinese zásadní změnu v ceně. Dopad stát odhaduje na maximálně dvě koruny na litr.

Informovalo o tom ministerstvo financí na Twitteru. Poslední dny kvůli rostoucím cenám sílí hlasy na snížení spotřební daně či daně z přidané hodnoty. Zrušení silniční daně označil premiér Petr Fiala jako pomoc zejména malým a středním podnikatelům.

Vláda dnes uložila ministerstvu průmyslu a obchodu sledovat, jak se mění marže čerpacích stanic. Podle Fialy je potřeba v této chvíli i řešit zátěž pro státní rozpočet. Díky rostoucí ceně pohonných hmot má nyní stát vyšší inkaso na DPH, spotřební daň je pevná na jeden litr. Fiala současně vyzval lidi, aby si nedělali zásoby dopředu. „Zásob ropy má Česká republika dost, není důvod k panice,“ dodal Fiala. Zrušení silniční daně je podle ministra financí Zbyňka Stanjury trvalé a přinese úsporu byrokracie. Podnikatelé s vozidly do 12 tun by měly v součtu ušetřit zhruba 4 miliardy korun. Stanjura dnes vyzval ke snížení spotřeby ropy a plynu z Ruska.

Cena nafty vzrostla za 24 hodin o 2,15 koruny na 47,47 Kč za litr. Benzin zdražil o 1,70 koruny na 45,21 korun za litr. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která průměrné ceny paliv sleduje od začátku roku 2005. Mnozí řidiči jezdí tankovat za hranice, Polsko o deset korun levnější. Řada čerpacích stanic využila současných rostoucích cen k výraznému zvýšení marže. Cena ropy Brent dnes klesla pod 125 USD za barel, protože někteří investoři zaujali stanovisko, že americký zákaz ruské ropy nemusí zhoršit nabídkový šok.

(průběžně aktualizujeme)

Tagy biosložka ceny pohonných hmot silniční daň
102 komentářů