Opava zdraží MHD a proškrtá provoz trolejbusů. Zůstanou čtyři linky

Trolejbus 32 Tr v ulicích Opavy. Foto: MDPOTrolejbus 32 Tr v ulicích Opavy. Foto: MDPO

Město proškrtá výkony trolejbusů o zhruba 5 %.

Opava chystá od 1. března velkou proměnu své městské hromadné dopravy. Přinese přečíslování linek, upravení četnosti spojů a intervalů a dražší jízdné. Změny představilo město na svých stránkách.

„Hlavními důvody jsou dlouhodobý pokles přepravených cestujících, zdražování všech druhů energií a pohonných hmot,“ vysvětlilo město v tiskové zprávě. Změny podle města nemají výrazně omezit kvalitu služeb MHD. Návrh schválili už radní. V případě trolejbusů dojde k omezení výkonů o celkem 5 %.

Čtyři páteřní linky 201, 203, 208 a 221 budou přečíslovány, další změní částečně své trasy. V ranní a odpolední špičce se interval mezi spoji zkrátí z 20 na 12 minut. V době mezi 8:30 až 13:00 bude interval zkrácen na 15 minut, od 19:00 hodin zůstane interval 30 minut. Provoz autobusů zůstane bez omezení.

Síť trolejbusových linek v Opavě od 1.3. 2022. Foto: opava-city.cz

Síť trolejbusových linek v Opavě od 1. 3. 2022. Foto: opava-city.cz

„Cílem změn je optimalizovat počty i trasy některých linek, optimálně proložit spoje různých linek na souběžných trasách a současně upravit časové prodlevy pro cestující při přestupech. Přestupný tarif bude možný u všech druhů plateb mimo platby v hotovosti,“ uvedl k plánům ředitel Městského dopravního podniku Opava Pavel Gebauer. Hlavní přestupní zastávkou zůstane Divadlo.

Podle Gebaura počet cestujících klesá v posledních letech zhruba o čtvrtinu. „Podle uskutečněných průzkumů nejméně polovina z těchto cestujících již nepočítá s návratem do autobusů či trolejbusů a dává přednost individuální přepravě,“ uvedl Gebauer. V Opavě se rozhodli bojovat za návrat cestujících nejen škrty v jízdních řádech, ale i zdražením jízdného.

Nejvíc zdraží jízdné placené v hotovosti u řidiče při nástupu, a to z 20 na 30 Kč. Ostatní jízdné zdraží nejčastěji o dvě koruny. Klasické jízdenky placené kartou a aplikací ODIS či bankovní kartou zdraží ze 13 na 15 Kč. K poslednímu většímu zdražení došlo v roce 2013. „Je třeba si uvědomit, že ceny vstupů rostou každoročně, a tím se zvyšují náklady na provoz a poskytované služby dopravního podniku. Meziročně se letos zvýší náklady na energie ze 17 milionů korun na 38 milionů korun,“ dodal Gebauer.

Nové číslování linek

Linka č. 201 zůstane zachována, pojede po trase Kylešovice Bílovecká – Divadlo – Nemocnice – Městský hřbitov a zpět.
Linka č. 208 se změní na č. 202, pojede po trase Kateřinky – Divadlo – Nemocnice (změna trasy – oboustranně) – Albert hypermarket a zpět.
Také linka č. 203 zůstane zachována, pojede po trase Globus – Divadlo – Jaktař a zpět.
Linka č. 221 se změní na č. 204, bude  na trase Kylešovice škola – Praskova – Ratibořská – Vrchní – Pekařská – Divadlo – Nemocnice – Albert hypermarket – Englišova (změna trasy) – Divadlo – Pekařská – Vrchní – Ratibořská – Praskova – Kylešovice škola.

Tagy MDPO Městský dopravní podnik Opava Opava
43 komentářů