RegioSpidery pro České dráhy modernizuje ŽOS Zvolen

Motorový vůz Stadler RS1 ještě v barvách dopravce SWEG. Foto: České dráhyMotorový vůz Stadler RS1 ještě v barvách dopravce SWEG. Foto: České dráhy

Součástí úprav je například výměna čalounění sedaček či instalace klimatizace.

Společnost Železničné opravne a strojárne Zvolen (ŽOS Zvolen) získala další velkou zakázku na české železnici. Zajistí modernizaci motorových vozů Stadler RS1 pro České dráhy. Jde o rámcovou smlouvu na až 22 motorových vozů, které dříve jezdily v Německu.

Vyplývá to z údajů na profilu zadavatele. Žádost o účast podalo pět firem, nabídku podaly dvě: kromě vítěze přišla nabídka jen od Škody Pars. Výslednou cenu České dráhy nezveřejnily, ve smlouvě na profilu zadavatele je vymazaná. Odhadovanou cenu firma nezveřejnila ani při vypsání soutěže. Smlouva je na celkem 21 měsíců.

Modernizací projde celkem 22 motorových vozů vyrobených v druhé polovině 90. let minulého století. Jde o modernizaci, která řeší i takzvanou bohemizaci, tedy úpravy pro provoz na české železnici. Půjde například o instalaci vlakového zabezpečovače nebo výměnu radiostanice. Součástí úprav bude také například dosazení Wi-Fi připojení nebo úprava audiovizuálního informačního systému.  Vozy mají dostat klimatizaci, zásuvky 230 V a USB porty, dojde k revitalizaci čalounění sedadel a novému vnějšímu nátěru.

České dráhy koupily motorové vozy za zhruba 700 tisíc eur za kus od švýcarské společnosti Heros Helvetic Rolling Stock GmbH, vozy jezdily u německého dopravce SWEG Hohenzollerische Landesbahn. Po drobných úpravách se vozy, které České dráhy obchodně nazývají jako RegioSpider, objevují už na některých tratích, například z Loun do České Lípy nebo ve Středočeském kraji.

Pro ŽOS Zvolen jde o další velkou zakázku na české železnici. Pro České dráhy modernizuje jednotky Stadler GTW pro provoz v Olomouckém kraji. Nedávno získala také zakázku na údržbu regionov.

Tagy České dráhy RegioShuttle RS1 RegioSpider Stadler RS1 ŽOS Zvolen
75 komentářů