–99,6 %. Letiště za duben odbavilo tolik lidí, co loni za dvě a půl hodiny

Prázdné Letiště Václava Havla v neděli 15.3.2020. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.comPrázdné Letiště Václava Havla v neděli 15.3.2020. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.com

Letiště Praha odbavilo v dubnu 5 031 cestujících, což znamená meziročně pokles o 99,6 %, ve zprávě o výsledcích ho


Letiště Praha odbavilo v dubnu 5 031 cestujících, což znamená meziročně pokles o 99,6 %, ve zprávě o výsledcích ho označilo jako bezprecedentní. Důvodem je pandemie koronaviru a s ní spojená omezení pro cestování.

Loni v dubnu prošlo letištěm 1,39 milionu cestujících, na dosažení výsledku za celý měsíc tak loni stačilo zhruba 2,5 hodiny z celého měsíce. Počet pohybů letadel se oproti loňskému dubnu snížil celkem o 90,06 %. Celkem v Praze za toto období přistálo nebo vzlétlo 1 213 letů, včetně všech pravidelných linek, repatriačních, nákladních či privátních letů.

Dubnové výsledky nejsou překvapením, daly se očekávat vzhledem k minimálnímu provozu. Březnová čísla byla pandemií ovlivněny také, ale ještě ne tak dramaticky.

Pokles u celkových provozních výsledků za minulý měsíc je výsledkem utlumeného leteckého provozu po celém světě v souvislosti se šířením nákazy onemocnění COVID-19. Za duben bylo odbaveno nejvíce cestujících mezi Prahou a Soulem, Dauhá a Minskem. V případě Soulu se jedná o cestující, kteří cestovali na palubě repatriačních letů, v případě Dauhá a Minsku o cestující na pravidelných přímých linkách.

Letiště Václava Havla Praha je stále otevřené pro všechny vzlety a přistání a postupně dochází k obnovení provozu pro cestující na některých pravidelných linkách. Jedná se například o pravidelné letecké spojení do Amsterdamu společnosti KLM, které je cestujícím k dispozici jednou denně od 4. května 2020. V provozu je také přímá linka do Düsseldorfu, další let společnosti Eurowings je naplánovaný na tento týden. Od dnešního dne obnovily České aerolinie několik přímých spojení, konkrétně do Amsterdamu, Frankfurtu nad Mohanem a Paříže. V následujících dnech pak ČSA obnoví také lety do Stockholmu a Bukurešti. Návrat do Prahy od 1. června s linkou do Frankfurtu potvrdila také Lufthansa.

„V tuto chvíli nemáme potvrzeno od jiných leteckých společností, že by kromě těchto linek mělo dojít v nejbližších dnech k obnovení dalších leteckých spojení z Prahy. Situace se však může rychle měnit,“ dodala mluvčí Letiště Praha Kateřina Pavlíková.

Tagy letiště praha prg Top
29 komentářů