Počty cestujících na Ruzyni spadly v březnu na úroveň před dvaceti lety

Prázdné Letiště Václava Havla v neděli 15.3.2020. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.comPrázdné Letiště Václava Havla v neděli 15.3.2020. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.com

Letiště Praha se v březnu počtem cestujících dostalo na úroveň odpovídající měsíčnímu průměru roku 2000. V dubnu bude kvůli postupnému

Letiště Praha se v březnu počtem cestujících dostalo na úroveň odpovídající měsíčnímu průměru roku 2000. V dubnu bude kvůli postupnému zastavení většiny letů výsledek ještě horší. Vyplývá to z dnes zveřejněných dat o provozu za březen.

Podle aktuálních statistik prošlo v březnu Letištěm Václava Havla Praha celkem 434 719 cestujících, což představuje meziroční pokles o 64,7 %. V roce 2000 představoval měsíční průměr počtu odbavených cestujících 458 tisíc.

Počet pohybů letadel se oproti loňskému březnu snížil o 47,3 %. Celkem v Praze za toto období přistálo nebo vzlétlo 6 015 letů včetně všech pravidelných linek, nákladních či privátních letů. „Pokles u celkových provozních výsledků za minulý měsíc nastal v souvislosti s nastavenými opatřeními na hranicích v České republice i v zahraničí, které byly zavedeny v reakci na šíření nákazy onemocnění COVID-19. Vliv na výsledky měla zároveň i klesající poptávka po létání po celém světě,“ uvedla mluvčí Letiště Praha Kateřina Pavlíková.

Březnové výsledky jsou vzhledem ke stávající situaci ještě dobré: v první polovině března byla v provozu stále celá řada přímých pravidelných linek, ve druhé polovině března se provoz u pravidelných spojení výrazně utlumil. Do Prahy však míří i nadále speciální nákladní i repatriační lety a pokračuje provoz i na pravidelných linkách do Minsku a Sofie. „Vzhledem ke značnému utlumení provozu v rámci osobní přepravy jsou k přepravování nákladu nyní využívány téměř výhradně cargo lety, například se zdravotnickým materiálem směřujícím do České republiky od 20. března v podstatě na denní bázi. Od tohoto data se tak do ČR dostalo více než 1 200 tun zdravotnického materiálu,“ dodala Pavlíková.

Nejvíce lidí za březen cestovalo mezi Prahou a Londýnem, Moskvou, Amsterdamem, Paříží a Dubají. Co se týká zemí, nejvíce cestujících bylo odbaveno na letech z/do Velké Británie, Ruska a Francie.

Letecké společnosti dál posouvají plánované obnovení provozu. Původně se do Prahy měly vrátit jako první British Airways od 1. května, podle rezervačního systému ale začnou létat až 22. května. Jako první by se tak mělo do Prahy vrátit nizozemské KLM s lety od 4. května. Od 8. května spouští lety z Prahy Ryanair.

Letiště Václava Havla Praha zůstává i nadále otevřené pro všechny přílety a odlety, ale s ohledem na nutnou úsporu nákladů přistoupilo letiště k postupnému utlumování provozu. V Terminálu 1 je provoz soustředěn do prstu B. Naproti tomu v Terminálu 2 došlo k omezení některých částí zdejší infrastruktury, například informačních přepážek nebo centrální bezpečnostní kontroly, která je v provozu jen na přesně dedikované nepravidelné odlety.

Tagy letiště praha
21 komentářů