83 metrů nad Vltavou i s lávkou pro pěší. Začíná první soutěž na podobu dálničního mostu v Česku

Lochkovský most na Pražském okruhu. Foto: Things to upload, CC BY-SA 4.0/Wikimedia CommonsLochkovský most na Pražském okruhu. Foto: Things to upload, CC BY-SA 4.0/Wikimedia Commons

Architekti se mají na nový dálniční most u Suchdola vejít s náklady do dvou miliard korun.

O podobě dálničních staveb v Česku rozhodnou poprvé architekti a nikoliv jen projektanti jako dosud. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vypsalo architektonickou soutěž na podobu nového mostu, který má překlenout Vltavu v úseku Suchdol – Březiněves v budoucí trase Pražského okruhu.

Soutěž avizoval již dříve ministr dopravy Martin Kupka jako vstřícný krok vůči Praze, městským částem a obcím v okolí. Cílem je, aby most byl co nejcitlivěji zasazen do okolí a současně vznikla i nová dominanta.

Soutěž tento týden zveřejnilo ŘSD na profilu zadavatele, soutěžní podmínky schválila Česká komora architektů. V porotě zasednou architekti, odborníci na mosty, zástupci ŘSD, za Prahu náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib.

ŘSD chystá architektonickou soutěž na podobu Suchdolského mostu

Podle zadávací dokumentace může být nosná konstrukce rozdělená, nebo společná pro oba jízdní pásy, oba musí být v jedné úrovni. Součástí návrhu musí být lávka pro chodce a cyklisty. „Z lávky/lávek musí být umožněn výhled alespoň do jedné strany. Vzhledem k atraktivním výhledům je doporučeno zřízení zálivů šířky 1,0 m pro výhled ve vzájemné vzdálenosti cca 100 m,“ uvádí se v dokumentaci.

Suchdolského mostu na Pražském okruhu. Foto: ŘSDD0 519 Suchdol - Březiněves. Foto: ŘSD

Most musí být současně řešen tak, aby v případě opravy zůstal zachován provoz v režimu 2 + 2. Šířka mostu má být 43 metrů, dlouhý bude 572 metrů a údolí Vltavy překoná ve výšce 83 metrů. Nový most má vyjít na zhruba dvě miliardy korun.

Rozhodne podoba i náklady na stavbu

Soutěž bude jednokolová, termín podání návrhů je do února příštího roku. O vítězství rozhodne například úroveň celkového architektonického a technického řešení mostu a celkového řešení obou předmostí. Řešit se bude i přiměřenost návrhu z pohledu investičních a provozních nákladů nebo technická proveditelnost stavby včetně dopadů. ŘSD nestanovilo váhu jednotlivých kritérií. Porota má na ceny 15 milionů, vítěz získá 5 milionů korun.

Půjde o další most přes Vltavu v pražské aglomeraci, jehož podoba vzešla z architektonické soutěže. Aktuálně se staví nový Dvorecký most, na který Praha vypsala architektonickou soutěž. Výběr architektonických návrhů proběhl i v případě železničního mostu ve Výtoni, kde ale stále probíhají spory o to, zda se stávající má opravit, nebo zbourat a postavit nový.

ŘSD počítá se zahájením stavby v roce 2027. Celý úsek získal na počátku září první klíčové razítko: stanovisko EIA. Detailně úsek 519 popisuje informační leták.

26 miliard Kč, 4 kilometry tunelů. Pražský okruh získal klíčové razítko, podle úřadu převáží přínosy nad zápory

Tagy D0 D0 519 Suchdol - Březiněves Pražský okruh Ředitelství silnic a dálnic ŘSD SOKP 519 Suchdolský most
109 komentářů