dkv-spojujeme

6 let ve ztrátě, přesto dostanou další miliardy. Jižní Afrika zachraňuje své aerolinky

Airbus A340 společnosti South African Airways. Foto: Star AllianceAirbus A340 společnosti South African Airways. Foto: Star Alliance

South African Airways (SAA) patří mezi několik leteckých společností, které se ani v posledních dvou letech ekonomického růstu nevyhrabaly z

South African Airways (SAA) patří mezi několik leteckých společností, které se ani v posledních dvou letech ekonomického růstu nevyhrabaly z hlubokých ztrát a jejich byznys dál prodělává. Jihoafrická vláda ale aerolinku nechce nechat padnout, dopravci slíbila dalších 5 miliard randů (8,67 miliardy korun).

Podle agentury Reuters  by další injekce měla umožnit přežití státem vlastněné aerolinky a splacení závazků po splatnosti. Firma peníze potřebuje, aby mohla dál létat.

SAA naposledy skončily v zisku v roce 2011, od té doby prodělávají. Jen loni ztráta přesáhla 2 miliardy randů, tedy téměř čtyři miliardy korun.

Vláda jim už poskytla garance za úvěry ve výši 20 miliard randů. Firma stále věří, že se jí podaří dostat do zisku, nejdříve však v roce 2020.

Šéf SAA Vuyani Jarana už v prosinci vystoupil v jihoafrickém parlamentu s požadavkem, aby stát podpořil aerolinky další finanční investicí. „Vláda slíbila vložit do firmy dalších 5 miliard randů. Část použijeme na splátky závazků, část použijeme pro provoz zhruba do října až prosince,“ citovala agentura Reuters Jaranu. Ten se vedení firmy ujal loni v listopadu.

Aerolinka s více než osmdesátiletou historii má ve flotile aktuálně 57 letadel. Firma zaměstnává přes 8 tisíc lidí, loni přepravila 6,7 milionu cestujících.

Tagy South African Airways
Žádné komentáře