52 080 km, 260 hodin. Teenagerka sama obletěla svět ve stroji česko-slovenské výroby

Zara Rutherford. Foto. Didier DeBrouy / FlyZolo.comZara Rutherford. Foto. Didier DeBrouy / FlyZolo.com

Na cestě strávila devatenáctiletá pilotka dvakrát více času, než původně plánovala.

Devatenáctiletá Zara Rutherfordová se dnes stala nejmladší ženou, která sama zvládla obletět celý svět. V belgickém Kortrijku dnes přistála se svým letadlem Shark. Stalo se tak více než pět měsíců poté, co se strojem česko-slovenské výroby odstartovala na svoji velkou cestu.

Dosud nejmladší ženou, která absolvovala sólo cestu kolem světa, byla Američanka Shaesta Waizová, která rekord pokořila jako třicetiletá v roce 2017. Poslední let Rutherfordové na cestě kolem světa byl z Frankfurtu do Kortrijku. Její cesta vedla i přes Česko, kde přistála o víkendu. Kvůli nepřízni počasí nakonec nevyšel plán přistát na Letišti Václava Havla, místo toho přistála v Benešově.

Rutherfordová pochází z rodiny pilotů, létat se učila ve škole v Británii a aktuálně žije v Belgii, odkud také na svůj pokus 11. srpna odstartovala. Za knipl sedla mladá pilotka poprvé ve 14 letech, pilotní průkaz získala v roce 2020. Trasu detailně popisuje na svých stránkách.

Trasa vedla přes Island a Grónsko do Kanady, odkud letěla na jih do Karibiku a Kolumbie. Poté se vrátila podél amerického tichomořského pobřeží až na sever na Aljašku, do Ruska se dostala přes Beringovu úžinu. Trasa dál vedla přes Jižní Koreu, Indonésii, Indii a Střední východ dál do Evropy. Na cestě strávila nakonec dvakrát delší dobu, než plánovala. Důvodem bylo dlouhé čekání na Aljašce a v Rusku na lepší počasí, také se musela vyhnout severokorejskému vzdušnému prostoru. U Filipín se zdržela kvůli tajfunu Rai, v Indii si stěžovala na špatnou viditelnost kvůli smogu nad řadou měst.

 

V prohlášení po příletu Zara Rutherfordová uvedla, že chtěla svým letem podpořit mladé ženy, aby se nevzdávaly svých snů. Chce tím přispět i k odstranění nerovnováhy počtu mužů a žen v letectví i ve vědě a technice. Například mezi piloty je jen 5 % žen.

Ultralight Shark, ve kterém cestu absolvovala, patří ve své kategorii k nejrychlejším strojům na světě. Dvoumístný jednomotorový letoun, který může letět rychlostí až 300 kilometrů v hodině, vyrábí firma Shark.Aero ve slovenské Senici a v českém Hodoníně. Ultralight má rozpětí necelých osm metrů a prázdný neváží ani 300 kilogramů.

Data o rekordním letu

Celková vzdálenost: 52 080 km
Celková letová doba: 260 hodin
Počet vzletů a přistání: 71 (z toho dvakrát návrat stejné letiště, 10 divertů)
Nejdelší let: 2 000 km
Nejdelší let nad vodou: 1 861 km
Nejvyšší hladina letu: 4 200 metrů (nad Grónskem)
Nejvyšší teplota: 36 °C (Kolumbie)
Nejnižší teplota -34 °C (Magadan)

Tagy Shark Zara Rutherford
38 komentářů