Devatenáctiletá pilotka chce sama obletět celý svět, byla by nejmladší ženou. S letadlem vyráběným v Senici a Hodoníně

Zara Rutherford. Foto: BelstaffZara Rutherford. Foto: Belstaff

Dosud nejmladší pilotce, které oblétla svět, bylo třicet let.

Devatenáctiletá pilotka Zara Rutherfordová se v srpnu vydá na sólo let kolem světa, poletí na ultralightu česko-slovenské výroby Shark. Rutherfordová pochází z rodiny pilotů, létat se učila ve škole v Británii a aktuálně žije v Belgii, odkud také na svůj pokus 11. srpna odstartuje. Oblet zeměkoule by chtěla pilotka dokončit za dva až tři měsíce. Pokud by se jí to podařilo, stala by se nejmladší ženou na světě, která sama obletěla svět, píše agentura Reuters.

Rutherfordová vzlétne z Bruselu na cestu dlouhou 51 000 kilometrů, během níž dvakrát překoná rovník a z výšky uvidí 52 zemí. Za knipl sedla mladá pilotka poprvé ve 14 letech, pilotní průkaz získala v roce 2020. S přípravou cesty a logistiky jí pomáhá rodina. Nejprve poletí přes Atlantik, pak přes Grónsko, Kanadu, Jižní Ameriku, Aljašku, Rusko, Indonésii a zpět do Evropy. Cesta je navržená tak, aby splňovala pravidla pro zápis do Guinessovy knihy rekordů, uvedla BBC.

Ultralight Shark, na kterém cestu absolvuje, patří k nejrychlejším strojům své kategorie na světě. Dvoumístný jednomotorový letoun, který může letět rychlostí až 300 kilometrů v hodině, vyrábí firma Shark.Aero ve slovenské Senici a v českém Hodoníně. Ultralight má rozpětí necelých osm metrů a prázdný neváží ani 300 kilogramů.

Rutherfordová doufá, že svou cestou inspiruje další mladé ženy a přiblíží ženské letecké rekordy těm mužským. Dosud nejmladší ženou, která sama obletěla svět, je Američanka Shaesta Waizová, které v době cesty v roce 2017 bylo 30 let. Nejmladším sólo pilotem, který absolvoval cestu kolem světa, se letos v červenci stal osmnáctiletý Brit Travis Ludlow.

ČTK

Tagy letadlem kolem světa Ultralight Shark Zara Rutheford
12 komentářů