50 eur za 10 minut i den. Haag na atraktivních místech dramaticky zdražil parkování, aby odradil řidiče

Pláž Scheveningen v Haagu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czPláž Scheveningen v Haagu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Lidé mají možnost využít k odstavení auta parkovací domy za výrazně nižší sazbu, k vodě ale musí dojet tramvají.

Radnice v nizozemském Haagu se rozhodla citelně zdražit parkování v historickém centru a poblíž místní pláže Scheveningen. Pro návštěvníky zavede od července jednorázovou sazbu za parkování 50 eur bez ohledu na to, zda auto odstaví na deset minut či celý den.

O novince informovala místní nizozemská média, například server nos.nl. Krok vyvolává velmi rozporuplné reakce. Radnice zejména v případě pláže vysvětluje tento krok snahou ochránit místní obyvatele, kteří během příznivého počasí a víkendů mají často problém najít místo pro zaparkování u svých domů. Rok bude provoz pilotní v prvních ulicích, poté dojde k jeho vyhodnocení.

Nejde o první zdražení v této oblasti, již v roce 2021 během letní sezony zavedla radnice parkování u pláže za 10 eur na hodinu.

Radnice se netají ani tím, že chce novinkou odradit lidi od toho, aby do některých míst jezdili autem. Mají použít vlastní nohy, kolo nebo veřejnou dopravu. Kritika přichází hlavně od podnikatelů, kteří se obávají odlivu zákazníků.

Podle vedení města mají parkovací domy v okolí dostatečnou kapacitu a lidé je mohou využívat levněji. Například u tramvajové trati, která vede k pláži, je parkovací dům s cenou 5 eur za hodinu a zvýhodněnou cenou jízdenky.

Tagy Haag parkování
169 komentářů