360 km/h. V Japonsku začali testovat nový rychlovlak, který bude nejrychlejší na světě

Nový rychlovlak Alfa-X. Foto: JR EastNový rychlovlak Alfa-X. Foto: JR East

Japonský dopravce East Japan Rail představil poprvé nový vlak Alfa – X. O deset kilometrů v hodině má překonat svoji

Japonský dopravce East Japan Rail představil poprvé nový vlak Alfa – X. O deset kilometrů v hodině má překonat svoji běžnou cestovní rychlostí dosud nejrychlejší vlak na světě, čínský Fuxing Hao.

Nový vlak má dosáhnout rychlosti až 400 km/h, pro běžný provoz dopravce počítá s rychlostí 360 km/h. Dosud nejrychlejší na světě jsou čínské rychlovlaky mezi Šanghají a Pekingem, které jezdí až 350 kilometrů za hodinu. Za nejrychlejší vlak bývá někdy označován Maglev ze Šanghaje na tamější letiště, ten ale nejede po kolejích.

Testování začalo na trati mezi městy Aomori a Sendai. Nové vlaky jsou společným produktem společností Kawasaki Heavy Industries a Hitachi. Testování a další vývoj budou trvat ještě dlouho. JR East čeká nasazení do provozu až v roce 2030.

Vlak bude vynikat na první pohled extrémně dlouhou přídí. Ta má délku 16 metrů, což je o metr více, než mají stávající jednotky E5 JR East. Delší přední část má zlepšit aerodynamiku vozidla a snížit odpor vzduchu. Novinkou bude i způsob brzdění: kromě klasické brzdy budou vlaky zpomalovat i vysunovacími spojlery na střeše, podobně jako na křídle letadla.

Nová desetivozová jednotka E956 má být prototypem po zcela nový typ japonských rychlovlaků pro trať Tóhoku, která vede z Tokia do Morioky a je nejdelší v zemi. Do roku 2030 má dojít k jejímu prodloužení až do Sappora.

Tagy Alfa-x Japan Railway East nejrychlejší vlak na světě
23 komentářů