dkv-spojujeme

18 jízd vlakem za rok, 968 kilometrů. Česká železnice pokořila další rekord

Nádraží v Turnově. Foto: České dráhyNádraží v Turnově. Foto: České dráhy

Ještě nikdy v novodobé historii České republiky neujeli lidé v Česku tolik kilometrů vlakem, jako loni. K rekordní výši z

Ještě nikdy v novodobé historii České republiky neujeli lidé v Česku tolik kilometrů vlakem, jako loni. K rekordní výši z první poloviny devadesátých let se blíží i samotných počet cestujících. Růst železnice by měl pokračovat i letos, jak ukazují první data.

Pokračování růstu počtu přepravených cestujících ukazují statistiky, které zveřejnilo ministerstvo dopravy. Podle nich přepravily vlaky v Česku celkem 189,7 milionu cestujících, o 3,6 % více než před rokem.

Počty cestujících rostou už deset let v řadě, od roku 2009 stouply o necelých 15 %. Dostaly se na úroveň z roku 1998, stále ale nedosáhly na hodnoty přes 200 milionů, kterých dosahovaly samotné České dráhy v první polovině devadesátých let. Přehledný vývoj za poslední dobu zachycují statistiky IODA.

Podstatně zajímavější je růst takzvaného přepravního výkonu, tedy počtu cestujících násobený ujetou vzdáleností. Ten loni stoupl o více než osm procent na 10,3 miliardy osobokilometrů. V praxi tak byla průměrná přepravní vzdálenost 54,2 kilometrů, o 2,4 kilometrů více než před rokem. To je dlouhodobý trend české železnice, lidé vlaky používají hlavně na delší vzdálenosti. Přepravní výkon za deset let stoupl o 58 %.

V přepočtu na celkový počet obyvatel jel loni každý v průměru osmnáctkrát vlakem a ujel dohromady 968 kilometrů za rok.

Železnice roste v Česku rychleji, než stát předpokládal. Už v roce 2017 dosáhl počet cestujících na železnici hranici, kterou si odbor strategie na ministerstvu naplánoval na rok 2032.

Historická data ukazují, že nejvíce cestujících bylo v historii samostatné ČR v roce 1993: 242 milionů. Přepravní výkon byl ale jen 8,54 miliardy osobokilometrů, tedy méně než loni.

Čísla za první měsíce letošního roku ukazují, že železnice letos dál roste. Růst ohlásily za první měsíce oba největší dopravci na české železnici: České dráhy a RegioJet. Přesná data za první čtvrtletí ještě nezveřejnili.

Tagy Statistiky dopravy 2018 Top
210 komentářů