15 kilometrů D35 postaví Eurovia a spol., ŘSD narychlo uzavřelo smlouvu

Stavba dálnice. Autor: MDČRStavba dálnice. Autor: MDČR

Sdružení firem Eurovia, Metrostav a Swietelsky postaví 14,7 kilometrů dlouhý úsek dálnice D35 mezi Ostrovem a Časy v Pardubickém kraji,

Sdružení firem Eurovia, Metrostav a Swietelsky postaví 14,7 kilometrů dlouhý úsek dálnice D35 mezi Ostrovem a Časy v Pardubickém kraji, i když v soutěži nenabídla nejnižší cenu a stát měl na stole o čtvrt miliardy levnější nabídku. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se sdružením uzavřelo smlouvu jen pár dní po rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který nepravomocně odmítl námitky vyloučených uchazečů, uzavřel smlouvu se společností Eurovia.

Kontrakt je už zveřejněn v registru smluv.  ŘSD za úsek zaplatí podle smlouvy 3,231 miliardy korun. Podle zveřejněné smlouvy podepsala Eurovia kontrakt už 18. dubna, za ŘSD smlouvu podepsal ředitel pardubické správy 22. května. Sdružení porazilo o 43 milionů druhý Strabag.

Stát ale mohla dálnice vyjít podstatně levněji. Nabídky s nižší cenou byly totiž vyřazeny. Sdružení M-Silnice, Hochtief a Colas nabídlo 2,977 miliardy korun, ale bylo vyřazeno kvůli tomu, že podalo část nabídky na špatném formuláři. Stejně tak ŘSD vyřadilo i nabídku italsko-tureckého sdružení Astaldi a IC Ictas Insaat Sanay ve Ticaret požadovalo za výstavbu 3,065 miliardy korun. Jeho stížnost ÚOHS zamítl už začátkem května, minulý týden pak stížnost sdružení M-Silnice.

Rozhodnutí, proti kterému firmy připravovaly rozklad, bude pravomocné až 8. června. ÚOHS ale verdiktem zrušil předběžné opatření, které ŘSD zakazovalo uzavřít smlouvu. Stát původně počítal, že úsek bude stát podle projektových cen 4,977 miliardy korun.

D35 Časy - Ostrov. Autor: ŘSD

D35 Časy – Ostrov.
Autor: ŘSD

ŘSD zatím na svých stránkách uvádí v aktualizovaném informačním letáku ke stavbě, že stavba začne letos a má být dokončena v roce 2022. Podle informací deníku Zdopravy.cz nemá ještě ŘSD všechna stavební povolení.

Druhý soutěžený úsek D35 Opatovice nad Labem – Časy je od stavby podstatně dál. ÚOHS nepravomocně zrušil celou soutěž.

Tagy D35 Ostrov - Časy eurovia M-Silnice metrostav Ředitelství silnic a dálnic Switelsky ÚOHS
3 komentáře