11 roků a dost. Air France se rozloučily s A380 speciálním letem okolo Francie se zaměstnanci

Rozlučka Air France s letounem A380. Foto: Air FranceRozlučka Air France s letounem A380. Foto: Air France

Letecká společnost Air France naposledy vzlétla se svým Airbusem A380. Firma se dnes s letadly rozloučila symbolickým letem s vybranými

Letecká společnost Air France naposledy vzlétla se svým Airbusem A380. Firma se dnes s letadly rozloučila symbolickým letem s vybranými zaměstnanci kolem Francie.

Dopravce s letadly končí už jedenáct let poté, co s nimi poprvé začal létat. Air France byl prvním evropským dopravcem s tímto letounem, poprvé letěl s cestujícími na konci listopadu 2009 z Paříže do New Yorku.

Jejich konec urychlila pandemie koronaviru, která výrazně oslabila poptávku po létání a většina dopravců nechala největší letadla na světě na zemi. Podle původních plánů měl letoun skončit v roce 2022. Air France ho nahradí menšími a úspornějšími stroji, zejména pak Airbusem A350. Současná doba provozu letadla A380 příliš nepřeje, je zbytečně velké. Řada jiných dopravců ho uzemnila na několik let, například Qantas je nechá odstavené v Mohavské poušti tři roky.

Během 2 hodin a 22 minut letadlo zvládlo cestu z Paříže ke Středozemnímu moři a zpět. Průběh letu bylo možné sledovat na Flightradar24.com. Teď už celkem devět letounů čeká cesta na odstavná letiště. Air France neuvedly, co se stroji bude, pravděpodobně budou sešrotovány. Tak skončil první z deseti A380 Air France. Firma už dříve uvedla, že předčasný konec letounů vyjde na 375 milionů eur.

https://www.youtube.com/watch?v=uJquFTFve7I

A380 Air France byl součástí i jednoho z nejsledovanějších bezpečnostních incidentů. V září 2017 z letadla odpadl kus motoru, vyšetřovatelé nakonec část našli na západním pobřeží Grónska pod vrstvou sněhu a ledu.

Rozlučka Air France s letounem A380. Foto: Air FranceRozlučka Air France s letounem A380. Foto: Air FranceRozlučka Air France s letounem A380. Foto: Air FranceRozlučka Air France s letounem A380. Foto: Air FranceRozlučka Air France s letounem A380. Foto: Air FranceA380 v barvách Air France. Foto: Air FranceNalezení části motoru GP 7000 z A380 v Grónsku. Foto: Austin Lines (Polar Research Equipment) and Thue Bording (Aarhus HGG)Nalezení části motoru GP 7000 z A380 v Grónsku. Foto: Austin Lines (Polar Research Equipment) and Thue Bording (Aarhus HGG)Nalezení části motoru GP 7000 z A380 v Grónsku. Foto: Austin Lines (Polar Research Equipment) and Thue Bording (Aarhus HGG)
Tagy A380 air france Airbus A380
27 komentářů