11 obviněných lidí kvůli zakázkám DPP, policisté prohledávají kancelář náměstka Hlubučka

Tramvaj KT8N v barvách PID. Foto: Zdeněk Bek / DPPTramvaj KT8N v barvách PID. Foto: Zdeněk Bek / DPP

Podle bývalého člena dozorčí rady si zaměstnanci a dodavatelé stěžovali na kontakt "divnými lidmi z kriminálního prostředí".

Policie dnes obvinila celkem jedenáct lidí v souvislosti s hospodařením Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP). Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) kvůli tomu od rána zasahují na několika místech v Praze, kromě DPP například v kanceláři pražského náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN). Ten je členem dozorčí rady.

„Skutky, pro něž bylo zahájeno trestní stíhání proti 11 osobám, souvisí s hospodařením společnosti Dopravní podnik hl. m. Prahy, a. s. Další informace vzhledem k fázi trestního řízení není možno k věci sdělit,“ uvedl státní zástupce Adam Borgula z Vrchního státního zastupitelství.

Podle informací Radiožurnálu  je mezi obviněnými Hlubuček  podnikatel Michal Redl. Jsou podezřelí z korupce a účasti na organizované skupině a Redl čelí také podezření, že nedovoleně nakládal s omamnými a psychotropními látkami. Náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě), který je současně předsedou dozorčí rady DPP na facebooku uvedl, že v minulosti podal trestní oznámení kvůli podezření na pokus o korupci. „Podle informací, které přinesla média, se mé trestní oznámení týkalo stejné skupiny lidí, která je předmětem dnešního zásahu,“ uvedl Scheinherr. Není jasné, kdy Scheinherr trestní oznámení podal.

O podezřelých zakázkách DPP se mluví několik let. V sobotu na ně upozornil v rozhovoru libereckou přílohu Mladé fronty Dnes také Michal Zděnek, který na post člena dozorčí rady DPP rezignoval před dvěma týdny. „Přicházel jsem tam s nějakými ideály a s nějakou agendou a postupem času bylo zřejmé, že některé věci, které považuji za správné, nebude možné do firmy implementovat. Opakovaně a dlouhodobě jsem se od některých zaměstnanců nebo dodavatelů firmy dozvídal, že jsou kontaktováni divnými lidmi z kriminálního prostředí odkudsi ze Zlína. Snahou těchto lidí, jak mi bylo řečeno, bylo a je ovlivňovat různé dimenze fungování podniku. Firma má být řízena managementem a ne nějakými zákulisními strukturami. Tohle je něco, co nemohu změnit, a jediný čestný způsob, jak se s tím vypořádat, je odejít,“ uvedl Zděnek.

Tagy Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp Petr Hlubuček
25 komentářů