Ztrátové aerolinky Air India ovládne Tata, přebere jejich dluhy

Pro Tatu jde už o třetí aerolinky, které vlastní.

Společnost Tata Sons z konglomerátu největšího indického podnikatelského uskupení Tata Group převezme dlouhodobě ztrátové státní aerolinky Air India.

O prodeji dopravce rozhodla vláda, Tata nabídla za převzetí firmy 2,4 miliardy dolarů. Air India je nejstarším indickým dopravcem, který vznikl v roce 1932. Není ale už největší aerolinkou jako v minulosti. Tím je nízkonákladový dopravce IndiGo, který měl v roce 2020 podíl téměř 60 % trhu.

Vláda se snažila Air India prodat několik let. Firma je dlouhodobě v mínusu, v součtu za poslední roky 9,5 miliardy dolarů. Indický trh je přitom považovaný za jeden z nejvíce rostoucích v příštích letech. Aktuálně mají aerolinky 130 letadel. Mezi cenná aktiva patří i sloty na řadě letišť, kde je převis poptávky nad nabídkou.

Pro Tatu jde už o třetí akvizici v leteckém byznysu: firma provozuje společnost Vistara (ve spoluvlastnictví se Singapore Airlines) a AirAsia India. U této aerolinky spolupracuje s malajským vlastníkem celé značky.

Transakce je z velké částky převzetí dluhů: z celkové kupní ceny 2,4 miliardy dolarů jsou 2 miliardy dluhy.

Úspěšný prodej národního leteckého dopravce znamená velké vítězství pro premiéra Naréndru Módího, protože v uplynulém desetiletí stál indické daňové poplatníky v průměru téměř tři miliony dolarů denně.

Tagy Air India Indie Tata Sons
2 komentáře