ZSSK přidá od ledna zaměstnancům 5,5 %, nejvíce porostou mzdy strojvedoucích

Jednotka Panter na trati pod Tatrami. Foto:ZSSKJednotka Panter na trati pod Tatrami. Foto:ZSSK

Průměrná mzda strojvedoucích má příští rok dosáhnout v přepočtu necelých 44 tisíc korun.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) přidá od příštího roku svým zaměstnancům na mzdách v průměru o 5,53 %. Jde o výsledek kolektivního vyjednávání. Nová smlouva platí na dva roky, další navýšení mezd nastane od ledna 2023.

O podpisu kolektivní smlouvy informoval největší slovenský železniční dopravce v tiskové zprávě. Firma přidá nejvíce strojvedoucím, potýká se s jejich nedostatkem. Nově se jim do týdenní pracovní doby nebude započítávat přestávka na jídlo, což má přinést snížení tlaku na potřebný počet zaměstnanců. „Do určité míry to sníží pravděpodobnost odříkání vlaků z důvodu nedostatku strojvedoucích,“ uvedla ZSSK v tiskové zprávě.

Tarifní mzda stoupne od ledna o 180 eur, od ledna 2023 o dalších 80 eur. Podle firmy bude průměrná mzda strojvedoucích v příštím roce 1 750 eur (zhruba 43 900 Kč) včetně 400 hodin přesčasů ročně.

ZSSK má dnes 5 826 zaměstnanců s průměrnou mzdou 1 343 eur. Průměrná mzda zaměstnanců s tarifními platy stoupne o 5,53 % od ledna příštího roku, od ledna 2023 o dalších 2,98 %.

Tagy kolektivní vyjednávání Železničná spoločnosť Slovensko ZSSK
31 komentářů