Zpoždění vlaku přes dvě hodiny? Vrátit všechny peníze, prosazují europoslanci

Cestující ve vlaku Českých drah. Pramen: České dráhyCestující ve vlaku Českých drah. Pramen: České dráhy

Evropský parlament v prvním čtení odsouhlasil návrh na výrazné navýšení kompenzací pro cestující v případě zpoždění vlaku. Nové nařízení počítá

Evropský parlament v prvním čtení odsouhlasil návrh na výrazné navýšení kompenzací pro cestující v případě zpoždění vlaku. Nové nařízení počítá s tím, že v případě zpoždění 45 až 89 minut dostane cestující zpět polovinu ceny jízdenky, při zpoždění 90 až 119 minut mu bude vráceno 75 procent ceny. Pokud zpoždění dosáhne či překročí dvě hodiny, bude vratka stoprocentní.

Výrazně by se tak zpřísnila dosavadní pravidla z roku 2009. Podle nich je výše kompenzace při zpoždění od jedné do dvou hodin čtvrtina ceny jízdenky, při zpoždění dvě hodiny a více polovina jízdenky. Cestujícímu by se také mělo spolu s jízdenkou dostat řádného poučení, jak a kde o náhradu žádat. Nařízení o ochraně cestujících by nově mělo platit bez výjimky na vnitrostátní osobní dopravu, na kterou řada členských států doposud uplatňuje výjimku.

Provoz na koridoru ve čtvrtek 29.3.kolem osmé hodiny večerní. Většina vlaků (červeně) má velká zpoždění. Foto: SŽDC

Provoz na koridoru ve čtvrtek 29. 3.kolem osmé hodiny večerní. Většina vlaků (červeně) má velká zpoždění. Foto: SŽDC

Nařízení má také usnadnit cestování lidí se zdravotním znevýhodněním tím, že zkrátí lhůtu pro nahlášení cesty. “Ve větších stanicích bude nově stačit být pouze 30 min před odjezdem vlaku. V menších stanicích dojde ke zkrácení na 3 hodiny a v těch bez zaměstnanců drah bude stačit objednat asistenční službu pouze 12 hodin předem,“ uvedla česká europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD). Dnes musí vozíčkář nahlásit cestu nejpozději 24 hodin před odjezdem.

Cesta k případnému schválení návrhu a jeho zavedení do praxe ale bude ještě dlouhá. Mimo jiné o něm budou jednat ministři dopravy členských států Evropské unie a také na třístranném jednání Evropská komise, Rada a parlament.

Jak dnes odškodňují ČD:

– odškodnění ve výši 25 pct. z ceny jízdného, pokud celková cena jedné jízdenky pro jednoduchou cestu pro jednoho cestujícího činí nejméně 16 EUR v mezinárodní přepravě nebo 400 Kč ve vnitrostátní přepravě formou dobropisu u zpoždění 60 až 119 minut

– odškodnění ve výši 50 pct. z ceny jízdného, pokud celková cena jedné jízdenky pro jednoduchou cestu pro jednoho
cestujícího činí nejméně 8 EUR v mezinárodní přepravě nebo 200 Kč ve vnitrostátní přepravě formou dobropisu při
zpoždění 120 a více minut

Tagy Evropský parlament nařízení odškodnění zpoždění
26 komentářů