Zoufalá situace s řidiči donutila budějovický dopravní podnik mimořádně zvýšit mzdy

MHD České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářMHD České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Českobudějovický dopravní podnik musel kvůli nedostatku řidičů omezit provoz na některých linkách.

Představenstvo Dopravního podniku města České Budějovice (DPMCB) schválilo mimořádné navýšení mezd řidičů o 3 000 korun měsíčně. Jde o reakci na zoufalý nedostatek řidičů, kvůli kterému musel dopravní podnik začátkem minulého týdne omezit provoz na některých linkách.

Navýšení má sloužit jako „stabilizační příspěvek pro stávající zaměstnance i pro oslovení nových zájemců“. „Na toto navýšení mezd dopravní podnik letos vydá až osm milionů korun navíc oproti původnímu plánu. Představenstvo jej vnímá jako zásadní pro okamžité zajištění služeb poskytovaných veřejnosti,“ uvedla mluvčí dopravního podniku Barbora Smudková.

Jak plyne z personální inzerce na stránkách podniku, průměrný plat řidiče v budějovické MHD byl dosud 33 tisíc korun. „Výplata chodí pravidelně a včas, v průměru zhruba 33 000 Kč (a k tomu navíc 13. a 14. plat a případné bonusy za ježdění bez nehod),“ stojí v inzerátu. Průměrná mzda v Jihočeském kraji byla loni podle Českého statistického úřadu 34 882 korun.

Představenstvo DPMCB podle Smudkové zároveň hledá cesty, jak přilepšit i dalším profesím. Podnik v červnu navíc všem zaměstnancům vyplatí zvláštní odměnu, její výši neupřesnil.

Tagy České Budějovice DPMCB nedostatek řidičů
54 komentářů