Značka poslední záchrany už je na všech vytipovaných dálničních sjezdech

Značka STOP PROTISMĚR. Pramen: MDČRZnačka STOP PROTISMĚR. Pramen: MDČR

Značka „STOP PROTISMĚR“, jinak též úředně označená kódem IP22, už je osazena na všech dálničních sjezdech, které vytipovala policie. Oznámil

Značka „STOP PROTISMĚR“, jinak též úředně označená kódem IP22, už je osazena na všech dálničních sjezdech, které vytipovala policie. Oznámil to ministr dopravy Vladimír Kremlík na twitteru. „Na 66 dálničních sjezdech bylo umístěno celkem 68 kusů této dopravní značky. Snad je to i díky nim, že děsivých zpráv o řidičích v protisměru v poslední době ubylo,“ uvedl Kremlík.

Ministerstvo nové značky slibovalo už od loňska. Českou motoristickou veřejností otřásly především dvě vážné dálniční nehody z února letošního roku, které zavinili řidiči jedoucí v protisměru na dálnici. Následně v dubnu úřady osadily první značky na čtyři místa: na 41. kilometru D1 u Divišova, na 357. kilometru D1 u Ostravy, na 146. kilometru D6 u Karlových Varů a v Brně na nultém kilometru D2.

Úpravy dálničních křižovatek ale nekončí. Ředitelství silnic a dálnic zavádí nový komplexní systém značení, který se bude osazovat na více než 300 křižovatkách, z nichž každá má v průměru dvě větve. Jde tedy o zhruba 600 lokalit. Už přitom uzavřelo smlouvu na projektové práce pro Čechy za 1,1 milionu korun s firmou AF-Cityplan.

„Úkolem zhotovitelů projektové dokumentace (jeden pro oblast Čechy a druhý pro oblast Morava) je nejen zhotovení projektu pro všechny lokality, ale také projednání stanovení místní úpravy se všemi výše jmenovanými úřady. Značka IP22 Stop, protisměr bude v rámci těchto lokalit osazována již jen výjimečně,“ doplnil mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Nové komplexní značení pro zabránění vjetí do protisměru sestává z několika prvků, které na sebe navazují. Systém vychází podle ŘSD z aktualizovaného rakouského systému, který se v Rakousku aktuálně používá:

1)      zákazová značka B2 zákaz vjezdu v místě začátku protisměrné větve po obou stranách vozovky

2)      zvýrazněná zákazová značka B2 zákaz vjezdu několik desítek metrů za začátkem protisměrné větve po obou stranách vozovky

3)      vodorovné dopravní značení – šipky na vozovce

4)      navádění pomocí vodorovných čar do správného místa v prostoru křižovatky s křižovanou komunikací

5)      ve vybraných stavebně nevhodně řešených lokalitách značky IP22 „Stop, protisměr“ před vlastním nájezdem na hlavní trasu dálnice jako značka poslední záchrany

Tagy dálnice značka Stop protisměr
14 komentářů