Zmenšování Bombardieru pokračuje. Výrobu křídel kupuje Spirit AeroSystems

Výroba křídla pro A220 v Belfastu. Foto: BombardierVýroba křídla pro A220 v Belfastu. Foto: Bombardier

Bombardier se soustředí v letectví už pouze na segment business jetů.

Kanadský výrobce dopravních prostředků Bombardier prodá další část své letecké výroby společnosti Spirit AeroSystems Holding. Jde o závody v severoirském Belfastu a marocké Casablance, které zaměstnávají přes čtyři tisíce lidí.

Transakci oznámil Bombardier v tiskové zprávě. Hodnota nákupu další části letecké divize je 1,2 miliardy dolarů, Bombardier získá 275 milionů dolarů, zbytek je hodnota závazků. Bombardier původně požadoval půl miliardy dolarů, kvůli současné situaci na trhu musel ale výrazně slevit.

Jde o součást velké restrukturalizace celé skupiny, v rámci níž se chce firma soustředit pouze na výrobu business jetů. Už dříve firma prodala výrobu turbovrtulových letadel kanadské společnosti Viking Air, výroba Airbusů A220 (dříve CSeries) přešla pod Airbus. V Belfastu se pro tato letadla vyrábí křídla. Součástí je i převzetí leteckých opraven v americkém Dallasu.

Spirit AeroSystems je největším dodavatelem dílů pro letecký průmysl na světě, vyrábí například trupy pro většinu letadel Boeing. Firma věří, že transakcí dál upevní svoji pozici světové jedničky.

 

Tagy bombardier Spirit AeroSystems
4 komentáře