Změna plánů: Na celé dálnici D6 až do Varů by mělo být možné jezdit 130 km/h

D6, ilustrační foto. Autor: Ministerstvo dopravy ČRD6, ilustrační foto. Autor: Ministerstvo dopravy ČR

Na dálnici D6 až do Karlových Varů by mělo být možné jezdit 130 kilometrů za hodinu. Ministerstvo dopravy přehodnotí několik

Na dálnici D6 až do Karlových Varů by mělo být možné jezdit 130 kilometrů za hodinu. Ministerstvo dopravy přehodnotí několik let starý plán, podle něhož měla být na připravované části dálnice rychlost omezena na 110 kilometrů za hodinu. Novinářům to při dnešní návštěvě rozestavěného úseku D6 u Krušovic řekli premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO).

Na připravované části dálnice D6 mezi Karlovými Vary a Bošovem plánovalo ministerstvo dopravy zúženou variantu s šířkou 21,5 metru a maximální rychlostí 110 kilometrů za hodinu. Důvodem měla být úspora nákladů, zhruba jedné miliardy korun, a také menší hustota dopravy. Karlovarský kraj s tím nesouhlasí. Podle hejtmanky Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) je nesmysl, že by do Bošova byla hustota dopravy malá a od Bošova do Prahy už velká.

Ministr dopravy Kremlík se začne přehodnocením plánů zabývat ještě dnes. „Já myslím, že tam není o čem přemýšlet,“ doplnil premiér Babiš.

Pro část D6, na níž měla být rychlost omezena, je připravena studie vlivu na životní prostředí (EIA) pro širší variantu silnice, tedy s šířkou 25,5 metru a rychlostí 130 kilometrů za hodinu. Přehodnocení plánu tedy zřejmě neznamená, že bude potřeba studii znovu zpracovat.

Premiér dnes také apeloval na urychlení výkupu pozemků pro stavbu D6. Podle něj jsou v tomto ohledu důležití i starostové, kteří by se mohli do jednání o výkupu zapojit.

Ředitelství silnic a dálnic nyní pokračuje ve stavbě úseků D6 ve Středočeském kraji, a to obchvatu Řevničova a úseku Nové Strašecí – Řevničov. Oba by měly být hotovy na konci roku 2020. Dálnice D6 má být dlouhá 177 kilometrů, nyní je z toho v provozu 90 kilometrů, 15 se staví a výstavba 72 kilometrů se připravuje. Celá dálnice do Karlových Varů by měla být podle současných předpokladů dostavěna v roce 2026.

ČTK

Tagy D6 dálnice Top
67 komentářů