Změna: Berlínský dopravní podnik ponechá české tramvaje v provozu nejméně do Velikonoc

Tramvaj KT4DM v Berlíně. Foto: Michal ChrástTramvaj KT4DM v Berlíně. Foto: Michal Chrást

Tramvaje KT4D z produkce ČKD Tatra Smíchov v Berlíně znovu přežily svůj plánovaný konec a nadále brázdí ulice německé metropole.

Tramvaje KT4D z produkce ČKD Tatra Smíchov v Berlíně znovu přežily svůj plánovaný konec a nadále brázdí ulice německé metropole. Berlínský dopravní podnik BVG odložil jejich vyřazení z provozu, které bylo původně plánováno na pátek 12. února.

„Poslední zbývající Tatry měly být skutečně vyřazeny v polovině února a následně prodány. Nicméně kvůli pokračující covidové krizi a naší snaze poskytnout cestujícím co nejvíce prostoru jsme se rozhodli ponechat je ještě v provozu,“ sdělil deníku Zdopravy.cz mluvčí BVG Jannes Schwentu.

Podnik má podle něj stále v provozu 20 tramvají Tatra, které slouží jako posilové vozy na linkách M5, M8 a 18. A jezdit budou podle mluvčího nejméně do Velikonoc. Velikonoční pondělí letos připadá na 5. dubna.

První tramvaje KT4D dorazily do východního Berlína na jaře 1976, testovací jízdy začaly 12. dubna. Na vrcholu byly koncem 80. let, kdy jich po městě jezdilo přes 700. Zhruba 450 jich bylo po sjednocení Berlína modernizováno, s postupem času ale byly z provozu vyřazovány. Řada z nich skončila v Polsku, na Ukrajině, v Rumunsku či Rusku, kde dosud jezdí.

Německá metropole české tramvaje nahrazuje nízkopodlažními stroji Flexity od Bombardieru.

Tagy Berlín KT4D Německo
19 komentářů