Zlínský kraj čekají velké změny: Více vlaků, nový krajský tarif a nástup Arrivy

Nádraží Zlín střed. Autor: Pavel Ševela, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10506280Nádraží Zlín střed. Autor: Pavel Ševela, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10506280

Zlínský kraj se řadí k těm, kde nastanou od nového jízdního řádu největší změny. Ty by se daly shrnout do

Zlínský kraj se řadí k těm, kde nastanou od nového jízdního řádu největší změny. Ty by se daly shrnout do třech okruhů: kraj objednal více vlaků, začne platit jednotný krajský tarif a na tři tratě vyjede alternativní dopravce Arriva. K novinkám patří například zavedení nových nočních vlaků na trase Přerov – Zlín nebo večerních spojů na trati Přerov – Uherské Hradiště – Veselí nad Moravou.

„Důležitou změnou v jízdním řádu regionálních vlaků bude zpravidelnění dopravy, a to jak četností, tak hlavně datumovým omezením, většina vlaků pojede denně. Zavedeny budou nové vlaky jak ve špičce, tak i ve večerních hodinách,“ napsaly České dráhy v tiskové zprávě.

Od 15. prosince bude ve Zlínském kraji platit v regionální veřejné dopravě výhradně Tarif Zlínského kraje (TZK). Krajský tarif bude platit v osobních a spěšných vlacích na všech tratích Zlínského kraje v rámci vnitrokrajských relací. Bude platit u obou dopravců a jízdenky budou – na rozdíl od autobusové dopravy – přestupní. TZK bude mít přesah i za hranice kraje, na trati 303 bude platit až do stanice Kojetín, na trati 330 do stanice Moravský Písek a na trati 340 do stanice Veselí nad Moravou.

U nového kilometrického tarifu se cena základního jízdného u autobusů i vlaků vypočítá tak, že k pevné nástupní sazbě ve výši 9 korun se vždy připočte 1 koruna za každý kilometr na trase. Například za cestu dlouhou 10 kilometrů tak cestující ve vlaku i autobuse zaplatí 19 korun. Obecně by měl být TZK zhruba o čtvrtinu nižší než základní jízdné Českých drah.

Na integrovaných linkách dálkové dopravy bude možné využít zlínský tarif nebo tarif Českých drah. Konkrétně jde o linky R13 (všechny vlaky v úseku Moravský Písek – Hulín, R18 (všechny vlaky v úseku Luhačovice/Veselí nad Moravou – Hulín) a Ex2 (všechny vlaky v úseku Valašské Meziříčí – Horní Lideč).

Jednou z novinek v regionální železniční dopravě bude rozšíření IDS Olomouckého kraje do stanice Hulín a IDS Jihomoravského kraje do stanice Staré Město u Uherského Hradiště.

Arriva bude obsluhovat tři tratě: Vsetín – Horní Lideč – Bylnice, Vsetín – Velké Karlovice, Staré Město u Uherského Hradiště – Bylnice/Veselí nad Moravou/Luhačovice. Arriva nasadí deset motorových jednotek Alstom Lint a sedm jednotek 845, které cestující znají z expresu z Prahy přes Slovácko do Nitry.

České dráhy v kraji nasadí v nezávislé trakci devět Regionov, šest jednotek Pesa a tři modernizované motoráky 810. V elektrické trakci bude jezdit pět souprav s řídícím vozem a dvěma vozy Bdmtee, novinkou bude wifi v řídícím voze.

Nejvýznamnější změny u ČD ve Zlínském kraji
• Nový spěšný vlak pojede z Přerova (odj. 0:16) do stanice Zlín střed (příj. 0:57), tento vlak bude přípojem k Ex 525 z Prahy hl.n.
• Na trati Valašské Meziříčí – Rožnov pod Radhoštěm pojedou dva nové páry vlaků s odjezdy z Valašského Meziříčí v 6:29 a 22:55 a z Rožnova pod Radhoštěm v 6:59 a 23:18.
• Na trati Valašské Meziříčí – Kojetín pojede vlak s odjezdem z Bystřice pod Hostýnem v 6:23 o jednu hodinu dříve. Tímto posunem vzniká nově přípoj ve stanici Hulín na Zlínský expres směrem do Prahy. Nový vlak (prodloužení stávajícího vlaku) pojede z Holešova do Valašského Meziříčí s příjezdem ve 20:36 a s napojením na vlak do Rožnova pod Radhoštěm. Nový pár vlaků rozšíří nabídku ve večerních hodinách nabídku v úseku Kroměříž – Bystřice pod Hostýnem a zpět. Poslední novinkou na této trati bude nový vlak z Valašského Meziříčí s odjezdem ve 22:23 do Kroměříže (příj. ve 23:30)
• Na trati Otrokovice – Vizovice pojedou nové vlaky v relacích Zlín střed – Otrokovice s odjezdem v 6:17 a 20:40, Otrokovice – Zlín střed v 19:48, Zlín střed – Vizovice v 8:05, Otrokovice – Vizovice v 11:48 a Vizovice – Otrokovice v 12:57.
• Dále budou zavedeny nové vlaky Přerov – Uherské Hradiště – Veselí nad Moravou s odjezdem ve 22:43, Hodonín – Přerov s odjezdem ve 21:41, sobotní vlak Přerov – Staré Město u Uherského Hradiště s odjezdem ve 21:24 a příjezdem ve 21:53.

Tagy jízdní řád Zlínský kraj
43 komentářů