Zlín opatřil zábradlím přejezd, na němž zemřeli dva lidé. „Šikana“ navede chodce k výstražníkům

Přejezd ve Zlíně-Malenovicích po úpravě. Zdroj: Zlin.euPřejezd ve Zlíně-Malenovicích po úpravě. Zdroj: Zlin.eu

Přejezd poblíž železniční stanice ve Zlíně-Malenovicích je nyní bezpečnější.

Zlín nechal přejezd v části Malenovice vybavit po obou stranách kolejiště speciálním modrým zábradlím. „Vytvořila se tak šikana, která nyní chodce navádí blíž k výstražníkům a zároveň vytváří optickou bariéru,“ řekl radní pro oblast dopravy Václav Kovář.

Dělníci měli původně pracovat na zabezpečení v čase traťové výluky, tedy mezi 28. zářím a 2. říjnem. „Zabezpečení frekventovaného přejezdu se ale nakonec stihlo dřív, hotovo bylo už na začátku týdne,“ doplnil Kovář, podle nějž mělo město ke zvýšení bezpečnosti chodců pádný důvod.

„Dosud si místo od roku 2015 vyžádalo dvě oběti a jednu těžce zraněnou osobu,“ upozornil Kovář. Zároveň se stavebními úpravami dělníci zatravnili okolí přejezdu.

Radnice plánuje zabezpečit také nedaleký železniční přejezd v Loukách u supermarketu Terno. Odbor dopravy jednal jak se správcem přejezdu, jímž je Správa železnic, tak s jeho majitelem, jímž je soukromá společnost.

„V tomto případě je nalezení komplexnějšího řešení problematické. Celou lokalitu nám vyřeší elektrifikace trati, jež by měla započít v roce 2025. Ta počítá s dovybavením přejezdu závorami, které momentálně není možné umístit z důvodu nedostatku prostoru,“ vysvětil Kovář.

Po elektrifikaci se mají posunout koleje o osm metrů od hlavního silničního tahu I/49, čímž vznikne prostor i pro závory. Do té doby chce Zlín provést alespoň dílčí kroky k zabezpečení přejezdu. Nedávno proto změnil dopravní značení.

„Místní provoz upravilo přímo před přejezdem nové vodorovné dopravní značení, které nyní řidiče výrazně upozorňuje na přejezd na křižovatce z hlavní silnice směrem do nákupního areálu,“ doplnil Kovář.

Přejezd ve Zlíně-Malenovicích před úpravou. Zdroj: Zlin.euPřejezd ve Zlíně-Malenovicích po úpravě. Zdroj: Zlin.eu
Tagy bezpečnost chodců elektrifikace přejezd zabezpečení železniční přejezd Zlín Zlín-Malenovice
100 komentářů