Zkoušky strojvedoucích dva měsíce stojí, Havlíček plánuje výjimku

Strojvedoucí, ilustrační foto. Pramen: MEV Austria FacebookStrojvedoucí, ilustrační foto. Pramen: MEV Austria Facebook

Zkoušky v autoškolách běží dál. Dopravci proto požadují výjimku, aby mohlo testování opět začít.

Tuzemští železniční dopravci čelí novému problému. Investovali do výcviku nových strojvedoucích, ale na jejich příchod marně čekají. Na rozdíl od autoškol došlo totiž k úplnému zastavení zkoušek na získání licence strojvedoucích.

Důvodem jsou nastavená vládní opatření, která platí od prosince. Zatímco v nich vláda myslela na autoškoly a udělila výjimku pro testy, na strojvedoucí v nich zapomněla. „Realita je taková, že zkoušky už dvě měsíce neběží,“ říká člen představenstva společnosti City rail David Phillip.

Nákladní dopravce se zabývá i školením strojvedoucích a má tak řadu absolventů kurzu, kteří marně čekají na to, až budou moci být přezkoušeni. „Velký problém to může být pro stavební firmy na železnici. Na zkoušky pro obsluhu speciálních strojů posílají zaměstnance přes zimu, kdy se tolik nestaví. Až začne stavební sezóna, už je na zkoušky nedostanou,“ podotkl Philipp. Podle něj dopravci nechtějí zatím dál investovat do zaměstnanců, kteří prošli kurzem, ale nemají ještě za sebou zkoušku.

Komplikací je současná situace i pro adepty na práci strojvedoucího, kterým kurz platí v rámci rekvalifikace Úřad práce. Podmínkou ale je, že zkoušku vykoná do třiceti dnů po skončení kurzu.

Ministr dopravy Karel Havlíček chce na jednání vlády prosadit nové usnesení, které by umožnilo obnovení zkoušek. „Řešil jsem to s dopravci a v současné době projednáváme s ministerstvem zdravotnictví, aby zkoušky, vyšetření a další nezbytné úkoly dle zákona o dráhách mohly být realizovány i v době epidemie. Samozřejmě za dodržení hygienických podmínek,“ řekl Havlíček.

Tagy Drážní úřad licence strojvedoucích Ministerstvo dopravy strojvedoucí Top zkoušky strojvedoucích
46 komentářů