dpp

Zisk přes 10 eur na cestujího. Ryanair ohlásil i přes chybějící letadla rekordní výsledky

Boeing 737-800 letecké společnosti Ryanair v Pardubicích. Foto: Jan HrabalBoeing 737-800 letecké společnosti Ryanair v Pardubicích. Foto: Jan Hrabal

Firma plánuje další růst, čeká na zpožděná letadla.

Největší evropská letecká společnost oznámila dosud nejvyšší zisk v historii firmy. Celá skupina Ryanair Holdings v uplynulém finančním roce končícím v březnu vydělala 1,92 miliardy eur (47,4 miliardy korun), meziročně jde o navýšení o 34 procent.

Irská společnost ukazuje, že v Evropě aktuálně nemá konkurenci nejen svojí velikostí, ale ani ziskovostí. Při 184 milionech cestujících loni vydělala na každém pasažérovi v průměru 10,43 eur, průměrně firma vydělávala přes 5 milionů eur denně.

Výrazně rychlejší růst zisku než počet cestujících a tržeb (cestující + 9 %, tržby + 25 %) navíc ukazuje, že firmě se daří prodávat dražší letenky než v minulých letech. Výnosy firmy stouply na 13,44 miliard eur. Ryanair tak hospodaří s nevídanou marží v oboru: rentabilita tržeb dosahuje 14 %. Firma má na účtech přes 3,8 miliardy eur.

K rekordním výsledkům došlo i přes to, že firma má méně letadel, než plánovala. Boeing má skluz s dodávkami nových strojů, do července firmě bude oproti plánu chybět 23 letadel.

Zpráva o rekordních výsledcích přichází jen pár dnů poté, co akcie Ryanairu během pár dní ztratily více než desetinu hodnoty. Šéf firmy Michael O’Leary před dvěma týdny varoval, že ceny letenek v létě porostou pravděpodobně pomaleji, než čekal v dubnu. Tehdy předpokládal zvýšení cen o pět až deset procent.

Ryanair letos očekává nárůst počtu cestujících až k hranici 200 milionů. Ryanair má aktuálně ve flotile celkem 584 letadel.

Tagy Ryanair
37 komentářů