Zemanův tři roky starý Superb skončil v muzeu, doplní sbírku aut ústavních činitelů

Předání prezidentského vozu Škoda Superb do sbírek Národního technického muzea v Praze. Pramen: Škoda AutoPředání prezidentského vozu Škoda Superb do sbírek Národního technického muzea v Praze. Pramen: Škoda Auto

NTM má ve sbírkách i Tatru 700 z roku 1997, která vozila Miloše Zemana jako ministerského předsedu.

Národní technické muzeum (NTM) v krátké době znovu rozšiřuje svou sbírku automobilů, které používali nejvyšší ústavní činitelé. Od Škody Auto převzalo dosavadní oficiální vůz prezidenta Miloše Zemana, Škodu Superb z roku 2019. O předání informovala Škoda Auto.

Jde o provedení Škoda Superb Laurin & Klement černé barvy se zážehovým motorem 2,0 TSI o výkonu 206 kW a pohonem všech kol. „Tento exponát dokládá, že i dnes naše automobily slouží jako působivé státnické vozy,“ uvedl člen představenstva mladoboleslavské Škody Michael Oeljeklaus.

Podle ředitele NTM Karla Ksandra jde o vhodné doplnění sbírky, ve které už je například Tatra 80 z roku 1935 prezidenta T.G. Masaryka nebo Aero 50 HP z roku 1939, které používal v exilu prezident Edvard Beneš.

Ve sbírce NTM jsou i mladší modely, například první automobil prezidenta Václava Havla Renault 21 TSE z roku 1989, který byl osobním darem od portugalského prezidenta, služební vůz ministerského předsedy Miloše Zemana Tatra 700 z roku 1997 a Škoda Superb V6 2.8 30V z roku 2003, která sloužila prezidentu Václavu Klausovi. Letos v polovině března muzeum získalo automobil Audi A8 L z roku 2009, který jako služební vůz používal předseda Ústavního soudu České republiky Pavel Rychetský.

Muzeum ale nepohrdne ani novými auty, která nejsou zatížena příběhem slavných osobností. V září převzalo do svých sbírek vůz Škoda Enyaq iV, což je první vyrobený elektromobil značky Škoda v České republice.

Tagy Národní technické muzeum prezidentské vozy Škoda Auto
29 komentářů