Železniční trať v Čakovicích překlenula nová lávka pro pěší. Propojila slepé konce cyklostezky

Nová cyklistická lávka v Čakovicích. Foto: Magistrát hl.m. PrahyNová cyklistická lávka v Čakovicích. Foto: Magistrát hl.m. Prahy

Lávky měly letos v Praze "silný rok".

Praha otevřela další pěší a cyklistickou lávku. Vede přes železniční trať Praha – Všetaty nedaleko Čakovic a propojila dosud slepá zakončení cyklotrasy spojující Miškovice, lesopark Havraňák a lesopark Letňany.

„Stometrová lávka je navržená velmi vkusně, aby působila vzdušným dojmem a nenarušovala pohled do okolní krásné přírody,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib.

Nová cyklistická lávka v Čakovicích. Foto: Magistrát hl.m. PrahyNová cyklistická lávka v Čakovicích. Foto: Magistrát hl.m. PrahyNová cyklistická trasa v Čakovicích. Foto: Magistrát hl.m. PrahyNová cyklistická lávka v Čakovicích. Foto: Magistrát hl.m. PrahyNová cyklistická lávka v Čakovicích. Foto: Magistrát hl.m. Prahy

Po lávce vede nadřazená cyklotrasa A4, která pokračuje až do Brandýsa nad Labem. Zhotovitelem jsou stavební firmy Colas a FIRESTA-Fišer.

V oblasti mezi Kbely, Letňany a Čakovicemi vznikl podle Hřiba systém cyklotras a pěších propojení oddělených od automobilového provozu v rozsahu, jaký Praha dosud nikde nemá.

Praha na projekt přispěla 40 miliony Kč, další finance šly z rozpočtu městských částí.

Historickou zajímavostí je, že kdysi už tu jedna lávka stála. „V roce 1943 ji ale okupační moc zbourala. Napravujeme tím 80 let starý dluh,“ uvedl Hřib.

Obrazem: Lávka HolKa láká davy. Netradiční stavba budí emoce, obdiv i hořkost politiků

Lávky měly letos v Praze „silný rok“. Velký zájem veřejnosti poutá od svého červencového otevření Štvanická lávka mezi Holešovicemi a Karlínem nazývaná Hol-Ka.

Dvě nové lávky pro pěší a cyklisty na konci srpna slavnostně otevřeli také v Radotíně.

Radotín slavnostně otevírá dvě nové lávky. Překlenuly Berounku a vytíženou silnici

Minulou sobotu se pro veřejnost zprovoznila také první část lávky přes železniční trať na pražské Rajské zahradě, její pokračování přes Chlumeckou ulici má být dokončeno na jaře.

Obrazem: Na Rajské zahradě finišují přípravy nové zastávky. Lávka má už černou navigaci

 

Tagy Čakovice Cyklistická doprava ve městě Hlavní město Praha Kbely Zdeněk Hřib
29 komentářů