Železniční spojení mezi Českem a Rakouskem je obnovené, railjet poprvé pojede z Vídně do Berlína přes Prahu

Railjet v Pečkách. Foto: České dráhyRailjet v Pečkách. Foto: České dráhy

Po třech měsících se vrací k normálu i železniční provoz mezi Českem a Rakouskem. V půl jedné překročil hranice do

Po třech měsících se vrací k normálu i železniční provoz mezi Českem a Rakouskem. V půl jedné překročil hranice do Rakouska vlak RegioJetu z Prahy do Vídně, který se tak stal prvním železničním spojením mezi oběma zeměmi. Velká obnova přeshraničního spojení vypukne v pondělí.

RegioJet aktuálně vypravuje 2 spoje v každém směru denně, další posílení frekvence spojů chystá od července. „Cestování mezi Rakouskem a ČR je možné bez jakéhokoli omezení. Po Bratislavě a Košicích je proto Vídeň další destinací, kde mezinárodní vlaky RegioJet vyjedou,“ řekla ředitelka vlakové a autobusové dopravy RegioJet Ivana Kašická. Z Prahy zatím vlaky RegioJetu odjíždí v 9:20 a 11:30, z Vídně odjíždí zpět v 10:39 a 14:39.

České dráhy obnoví kompletní provoz do Rakouska v pondělí, jezdit budou jak všechny railjety, tak Jižní expresy do Lince. Obnoví se také přeshraniční osobní vlaky z Českých Budějovic do Lince, z Českých Velenic do Vídně a ze Znojma do Vídně.

V úterý poprvé vyjede také souprava railjet mezi Štýrským Hradcem a Berlínem. Původní start měl nastat už 4. května, zastavila ho ale pandemie koronaviru. Nové spojení bude po letech znamenat obnovení přímého spojení Vídně a Berlína přes Prahu. Nasazením railjetu dojde k rozšíření počtu spojů mezi Prahou a Berlínem o jeden pár vlaků. Dosud poslední vlak odjíždí z Prahy do Berlína v 16:32. Vlak odjíždí ze Štýrského Hradce v 10:26, v Berlíně bude v 21:54. Zpět se vrací v 6:17 z Berlína.

Tagy České dráhy Praha - Vídeň railjet Rakousko RegioJet železniční spojení do Rakouska
46 komentářů