Železniční odbory řešily s ministrem budoucnost ČD, sporný je centrální nákup

Zástupci odborových centrál na železnici. Pramen: OSŽZástupci odborových centrál na železnici. Pramen: OSŽ

Železniční odboráři, kteří nešetřili kritikou nedávného personálního zemětřesení v dozorčí radě Českých drah, se dnes sešli s vedením ministerstva dopravy.

Železniční odboráři, kteří nešetřili kritikou nedávného personálního zemětřesení v dozorčí radě Českých drah, se dnes sešli s vedením ministerstva dopravy. „Sešli jsme se proto, že na řadu otázek máme rozdílné pohledy, pro nás je důležité udržení role ČD jako národního dopravce. Byli jsme ujištěni, že ani ministerstvo nechce oslabení pozice Českých drah,“ řekl deníku Zdopravy.cz předseda Odborového sdružení železničářů Martin Malý. Podobně se vyjádřilo ministerstvo,které na odpoledne ještě chystá tiskovou zprávu.

Jedním ze sporných bodů je například centrální nákup, který se pro vybrané komodity podle ministerské směrnice z letošního ledna provádí pro všechny organizace rezortu společně. Kancelářské potřeby, počítače, elektřinu nebo osobní auta tak nakupují pro rezort Správa železniční dopravní cesty a Státní fond dopravní infrastruktury. Odbory si ovšem myslí, že některé položky by si dráhy dokázaly pořídit levněji.

Vyznění dnešní schůzky je ale mírumilovné. Obě strany se dohodly, že se budou pravidelně scházet, další sezení je naplánováno na konec srpna.

Tagy České dráhy Ministerstvo dopravy odbory
12 komentářů