Železnice do Německa podél Labe kolabuje kvůli výlukám

Nákladní vlak ČD Cargo v Bad Schandau čeká na povolení pro jízdu do Děčína. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czNákladní vlak ČD Cargo v Bad Schandau čeká na povolení pro jízdu do Děčína. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Dopravci i cestující na hlavním železničním koridoru do Německa se musí v úseku Děčín – Bad Schandau v příštích týdnech

Dopravci i cestující na hlavním železničním koridoru do Německa se musí v úseku Děčín – Bad Schandau v příštích týdnech připravit na velké komplikace. Důvodem jsou výlukové práce zejména na německé straně. První kolaps nastal už včera, kdy se k výluce přidal výpadek zabezpečovacího zařízení na německé straně.

Na potíže upozornilo sdružení železničních nákladních dopravců ŽESNAD.cz. Výluka přináší provoz po jedné koleji, v noci je dokonce trať zcela uzavřena. Včera došlo ještě ke komplikaci s poruchou zabezpečovacího zařízení v Německu. „První nákladní vlak projel včera až kolem 14. hodiny. V Děčíně i Bad Schandau stály už desítky nákladních vlaků, které čekají na volný průjezd,“ řekl výkonný ředitel ŽESNAD.cz Oldřich Sládek.

Výluka v Německu potrvá až do 3. srpna. Správce infrastruktury DB Netz do té doby odmítá přidělit kapacitu ad hoc vlakům, pouze výměnou za odřeknuté v pravidelném jízdním řádu.

V případě osobní dopravy došlo ke změně jízdních řádů u osobních vlaků, dálkové vlaky by měly projet bez větších komplikací, ale s možným zpožděním.

Podle Sládka současná situace ukazuje velkou slabinu přeshraniční železnice. „Trasa podél Labe je prakticky jedinou, kudy jezdí nákladní vlaky do Německa. Chybí druhý vhodný kapacitní a elektritifkovaný přechod,“ řekl Sládek. I proto ŽESNAD.cz tlačí především na zkapacitnění tratě z Plzně do Domažlic a dál do Bavorska.

Tagy Děčín - Bad Schandau Top Žesnad.cz
190 komentářů