Zdarma MHD v Plzni již od 65 let, město zlevní také jednotlivé jízdenky mladším ročníkům

Plzeňská tramvaj Škoda 40T (ForCity Smart). Pramen: DPMPPlzeňská tramvaj Škoda 40T (ForCity Smart). Pramen: DPMP

Změna tarifu přinese sjednocení s podmínkami pro cestování v rámci celého kraje.

Vedení Plzně rozhodlo o zlevnění městské hromadné dopravy pro část obyvatel. Od dubna příštího roku budou mít nárok na přepravu zdarma vozidly Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP) všichni, kdo již dosáhli 65 let. Součástí změn je i zlevnění jednotlivých jízdenek pro mládež do 18 let a studenty do 26 let. Nově budou mít padesátiprocentní slevu.

Město schválený záměr oznámilo v tiskové zprávě. Dosud jezdí v Plzni MHD zdarma lidé po dosažení 70 let. Mládeže a studentů se týká zlevnění o 50 % dosud jen při cestování na předplatné. Po změně tarifu budou mít slevu i na jednotlivé jízdné. Rada města záměr schválila a zveřejnila záměrně s předstihem. Cestující, jichž se změny týkají a kupují si předplatné zpravidla na přelomu roku, tak dostanou prostor na rozhodnutí, jaký doklad si koupit.

Prokazování už bez Plzeňské karty

Občanům nad 65 let nově bude stačit k prokázání nároku na slevu občanský průkaz nebo jiný doklad s fotografií a datem narození. Plzeňská karta tak pro ně již nebude povinná. Tato změna bude platit už od 1. ledna 2023.

Primátor města Roman Zarzycký uvedl, že jde o plnění předvolebního slibu. „Uvědomujeme si, že doba je pro mnoho lidí opravdu složitá a my jim tímto krokem jako město chceme alespoň částečně pomoci,” řekl Zarzycký.

Úpravou dojde ke sjednocení podmínek pro cestování v Plzni a v dalších tarifních zónách Integrované dopravy Plzeňského kraje. „Naším cílem bylo sjednotit podmínky i výši slev v integrované krajské dopravě i plzeňské MHD. Současně samozřejmě chceme i zohlednit složitou ekonomickou situaci, do níž se mnohé skupiny obyvatel dostaly a dostávají,“ uvedl náměstek pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar. V Plzni nyní jezdí děti do 15 let zdarma s Plzeňskou kartou.

Tagy Plzeň Plzeňské městské dopravní podniky PMDP
45 komentářů