Zásmucko čeká integrace do PID. Některé linky skončí, vznikne nový spoj z Kolína až do jižních Čech

Oblast Zásmucka a částečně Kouřimska bude letos další oblastí Středočeského kraje, kde začne nově platit tarif Pražské integrované dopravy (PID).

Oblast Zásmucka a částečně Kouřimska bude letos další oblastí Středočeského kraje, kde začne nově platit tarif Pražské integrované dopravy (PID). Regionální organizátor dopravy Ropid již zveřejnil na svých stránkách návrh, jak bude doprava v regionu vypadat. Kouřimsko prošlo hlavní integrací už na konci roku 2017.

Návrh počítá se zavedením i zrušením některých linek či změnou názvů zastávek. Jízdní řády projdou velkou změnou, podle Ropidu půjde o přehlednější vedení linek. Návrh není ještě konečný, cestující se k němu mohou stále vyjadřovat přes své obce nebo přes Integrovanou dopravu Středočeského kraje.

Podle Ropidu dojde integrací ke zlevnění zejména pro ty, kteří pravidelně dojíždí. Zapojení do PID současně umožní cestování po kraji i Praze na jednu jízdenku s více dopravci. Podle ředitele IDSK Michala Štěpána se počítá s integrací ve druhém čtvrtletí letošního roku, přesný termín chce kraj oznámit během tří týdnů.

Zveřejněný plán je kompletně na stránkách Ropidu. Počítá se zavedením přestupních vazeb v Zásmukách na páteřní autobusovou linku 381 z Prahy do Kutné Hory.  Častěji by měly jezdit autobusy mezi Skvrňovem, Zásmuky a Kolínem, kde dojde ke spojení několika linek do jedné pod číslo 481. Autobusy mimo špičku budou jezdit častěji než dosud.

V oblasti Kouřimska dojde ke sjednocení trasy linky 421 spojující Kolín, Kouřim a Sázavu, dojde tak ke sjednocení jízdní doby.

Integrace v oblasti Zásmucka. Foto: Ropid

Integrace v oblasti Zásmucka. Foto: Ropid

Celkem dvanáct linek čeká zrušení a nahrazení jinými. Vznikne páteřní linka 481 z Kolína do Uhlířských Janovic, ta bude mít garantovanou návaznost na linku 381 do Prahy. Jednou z nejdelších středočeských linek bude linka 549, která spojí Kolín, Kácov, Vlašim a Mladou Vožici v Jihočeském kraji. Doba jízdy je téměř 2,5 hodiny. Součástí úprav je i přejmenování některých zastávek.

Kompletní návrh je k dispozici na stránkách Ropidu.

Tagy IDSK Integrovaná doprava Středočeského kraje PID Pražská integrovaná doprava Středočeský kraj Zásmucko
39 komentářů