Zaostává a přesto nezvládá. Pražské letiště je za první půlrok na 92 % provozu před pandemií

Cestující na Letišti Václava Havla. Pramen: Letiště PrahaCestující na Letišti Václava Havla. Pramen: Letiště Praha

Poptávka po cestování rapidně stoupá, potvrzují to i statistiky konkurenčních letišť.

Pražským letištěm prošlo za první polovinu letošního roku 7 184 203 cestujících. Meziročně je to sice nárůst o 23 %, ve srovnání s rekordním rokem 2019 jsou však na Ruzyni na 92 % provozu.

Konkurenční vídeňské letiště je na tom pro srovnání o několik procent lépe. Dostalo se už na 98 % provozu před pandemií, přičemž odbavilo 14 386 331 pasažérů.

Byť je Letiště Praha stále za vídeňskou konkurencí a především za provozem před pandemií, zkraje letních prázdnin se jeho dceřiná společnost Czech Airlines Handling (CSAH) potýkala s výraznými problémy při odbavování zavazadel. Krize vyústila až v zemětřesení ve vedení firmy.

Nové linky na východ

Od začátku roku přibylo Praze několik nových přímých linek, často se jednalo o trasy na východ. Zmínit lze spojení do Pekingu, Astany, Kišiněva či Taškentu. Samostatným případem je pak nová linka do mongolského Ulánbátaru s aerolinkou, pro kterou je Praha první destinací.

Káhira a Ulánbátar. Z Prahy začaly létat nové pravidelné linky

V letovém řádu pražského letiště se objevily i tradičnější destinace, a to Brindisi, Florencie, Ponta Delgada, Verona, Izmir, La Palma, Poznaň či Tallin. Stále však kromě sezónního New Yorku chybí více přímých linek do zámoří nebo roky plánované nové dálkové linky do Asie, například do Vietnamu.

Zajímavé může být i srovnání půlročního výkonu Prahy s Krakovem, v Polsku považovaným za regionální letiště. Oproti Ruzyni odbavil od ledna do konce června „jen“ o dva miliony cestujících méně.

Rekordní červen na Čechy oblíbených letištích, poptávka po létání stoupá

Praha se často ráda srovnává rovněž s Budapeští. Ta už je dokonce nad výkony před pandemií. V roce 2019 odbavilo tamní letiště za první půlku roku 7 377 096 cestujících, letos jich zvládlo odbavit již 7 887 058.

Hůře než pražské letiště je na tom ve srovnání s předpandemickým obdobím naopak Mnichov. Od ledna do konce června odbavil 19 092 012 pasažérů, čímž se dostal na 85 % roku 2019.

Tagy letiště praha prg
73 komentářů