Zaměstnanci JHMD nedostali mzdu. U soudu za ně oroduje Federace strojvůdců i minoritní akcionář

Lokomotiva U46.101 (polka) JHMD. Autor: Jan Píšala/JHMDLokomotiva U46.101 (polka) JHMD. Autor: Jan Píšala/JHMD

Odbory žádají soud, aby přijal reorganizační plán. Jako důvod uvádějí udržení provozu a zaměstnanců.

Do insolvenčního řízení s Jindřichohradeckými místními drahami (JHMD), které běží od 7. září, se se svými vyjádřeními ve čtvrtek zapojila i Federace strojvůdců a minoritní akcionář Jan Kysela (akcie JHMD drží jeho firma Neoladro). Jejich vyjádření má společného jmenovatele: žádají českobudějovický krajský soud, aby rozhodl o úpadku a přijal reorganizační plán navržený firmou. Jako důvod uvádějí udržení provozu a zaměstnanců.

Z dokumentů mimo jiné vyplývá, že zaměstnanci nedostali (a zatím nemohou dostat kvůli zablokovaným firemním účtům) poslední výplatu, jejíž termín proběhl 16. září. „V současné době je společnost odstřižena od prostředků, přičemž zaměstnanci, kteří i nadále denně zodpovědně vykonávají svoji práci, nedostali v řádném výplatním termínu mzdy, dlužnice musí nakupovat pohonné hmoty a klíčové komodity a služby nutné k zajištění a udržení provozu tak, aby situace měla co nejmenší dopad na zákazníky. Pokud by dlužnice nedokázala neprodleně ochránit a zastabilizovat své klíčové zaměstnance, významně by to zkomplikovalo proces reorganizace,“ napsal soudu Kysela, který se začal angažovat v JHMD koncem loňského roku a aktuálně vede soudní spor o akcie s většinovým majitelem JHMD Borisem Čajánkem.

„Jedná se však o akcionářský spor, který nemá vliv na chod společnosti a už vůbec se neztotožňujeme s názorem, že by informace týkající se tohoto sporu byly nezbytné pro vedení insolvenčního řízení. Jsme přesvědčeni, že podmínky pro zjištění úpadku a povolení reorganizace dlužnice byly splněny a skutečnost vedení sporu mezi akcionáři nebo obsah tohoto sporu není pro rozhodnutí o úpadku relevantním vstupem,“ stojí ve stejném dokumentu.

Podle Federace strojvůdců je uvolnění finančních prostředků od krajů vázáno „na prohlášení insolvence, spojené s přijetím reorganizačního plánu“. „Jiné řešení by znamenalo další nárůst závazků společnosti z důvodu odstupného, které by příslušelo zaměstnancům společnosti v případě ukončení provozu železničního podniku,“ stojí ve vyjádření, které soudu poslal prezident Federace strojvůdců Jaroslav Vondrovic.

Podle něj je urychlené vyplacení mzdových prostředků zaměstnancům společnosti „nezbytnou podmínkou k naplnění základního záměru reorganizačního plánu, tj. zachování dalšího provozování úzkokolejky“. Kysela doplnil, že plán reorganizace má mezi věřiteli „jasnou podporu“.

O navržené reorganizaci psal deník Zdopravy.cz zde.

Tagy insolvence JHMD JHMD
69 komentářů