Zaměstnanci Boeingu jdou do stávky, zvýšení mezd o čtvrtinu nestačí

Výroba Boeingu 737 MAX 8. Foto: BoeingVýroba Boeingu 737 MAX 8. Foto: Boeing

Stávka začala dnes. Jak dlouho potrvá, není zatím jasné.

Asi 30 000 zaměstnanců amerického výrobce letadel Boeing vstupuje do stávky. Začala dnes v 9:00 středoevropského letního času a týká se pracovníků ze západního pobřeží USA. S odvoláním na odbory o tom informují tiskové agentury.

Stávka přichází po odmítnutí navržené dohody o plošném navýšení mezd o 25 %. Dohoda měla hrozbu stávky odvrátit. V hlasování členů odborové organizace IAM, která zastupuje přes 33 000 zaměstnanců Boeingu, se však 94 % z nich postavilo proti dohodě, přičemž 94 % hlasovalo pro stávku.

Podle agentury Reuters jde o první stávku zaměstnanců Boeingu od roku 2008. Jak dlouho potrvá, není jasné. Odbory se chtějí co nejrychleji vrátit k jednacímu stolu. Podle odhadu společnosti TD Cowen by 50denní stávka mohla výrobce připravit až o 3,5 miliardy amerických dolarů (79,3 miliardy korun).

Navržená dohoda počítala kromě zvýšení mezd také s bonusem 3 000 dolarů (68 000 korun) při podpisu, vyššími příspěvky na penzi a zdravotní pojištění nebo garanci, že se případný nástupce Boeingu 737 bude vyrábět v oblasti Seattlu, pokud dojde k jeho představení v příštích čtyřech letech, tedy během trvání navržené kolektivní smlouvy.

Organizace IAM členům doporučovala, aby dohodu přijali. Považovala ji za nejlepší, jakou kdy vyjednala. Původně přitom požadovala navýšení mezd o 40 %, za čímž si zaměstnanci stojí dodnes.

Tagy boeing stávka USA
29 komentářů